В Кърджали искат Закон за възрастните хора

В Кърджали искат Закон за възрастните хора | StandartNews.com

Кърджали. Да бъде приет Закон за възрастните хора и Закон за доброволчеството. Около това предложение се обединиха участниците в кръгла маса на тема „Медико-социалните грижи за възрастните хора – потребности и практики" в Кърджали. В работата се включиха водещи специалисти от страната, сред които проф. Пенка Найденова и доц. Геновева Михова от Центъра за демографски изследвания на населението.

На срещата бе подчертано, че трябва да се отдели специално внимание на нуждите от здравни и социални грижи за възрастните жители от селските общини и отдалечените населени места. Участниците се обявиха и за увеличаване стандартите за издръжка на настанените в заведенията и включване на хосписите в списъка на социалните услуги в Закона за социално подпомагане.

Във форума се включиха още Евелина Милушева, директор на дирекция „Социални дейности" – Националния съвет на БЧК и д-р Димитър Димитров, председател на Българската асоциация по палиативни грижи. Домакини на дискусията бяха Хоспис „Добролюбие" и МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" Кърджали. В следващите два дни в двора на лечебното заведение ще бъде открита алея „Добролюбие", направена безвъзмездно от местни фирми, а на 31 октомври в хотелски комплекс "Главатарски хан" изявени художници от региона и страната ще участват в пленер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай