Уникален проект на ученички: пелети от шишарки. "Стандарт" зад тях

Кампанията на "Стандарт" - "България на младите таланти" с вдъхновяваща среща в дунавския град

Уникален проект на ученички: пелети от шишарки. "Стандарт" зад тях | StandartNews.com

Те са само на 15 години. Умни и чаровни, невероятно красивите осмокласнички Магдалена, Елиса, Яница и Виктория вече имат фирмени визитки и тениски, търсят крупен инвеститор за бизнеса си с пелети от шишарки. Иновацията е на момичетата от Математическата гимназия "Баба Тонка“ в Русе.

Изгряващите бизнес дами очароваха младите хора в дунавския град по време на срещата "Русе (си)заслужава", която "Стандарт" организира в библиотека "Любен Караверов". Това е втората дискусия от националната кампанията на медията ни "България на младите таланти", чиято цел е не само да представи младите хора - гордост за цялата страна. С нея искаме да  дадем на връстниците им най-малко 10 причини да останат в родните си градове и да работят за развитието им.

Стартът на кампанията "България на младите таланти" бе даден в Плевен в Деня на спорта - 17 май от министъра на младежта и спорта Радостин Василев, патрон на инициативата. Неин европейски партньор е българският еврокомисар Мария Габриел.

Главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова подари на изгряващите бизнес дами специалното издание "40 легенди за Чудесата на България"

Великолепната дамска четворка и трима млади русенци, занимаващи се с бизнес, спорт и каузи, разказаха историите си пред ученици от Русе и два часа отговаряха на разпалените им въпроси.

Питате се защо сме тук при вас - за да покажем, че всеки град има млади таланти в науката, спорта, бизнеса и творчеството, с които цяла България може да се гордее, които прославят страната ни, каза главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Тя отговори на въпросите на младите по горещите в момента теми от икономиката, политиката и геополитиката.

Магдалена, Елиса, Яница и Виктория са създатели на Ecopine. Момичетата победиха в състезанието за младежко предприемачество „Започни млад“. Талантливите ученички създадоха бизнес модел за производство на пелети от шишарки и остатъчен материал от дървопреработвателната промишленост. Идеята им спечели журито и получи подкрепа от няколко ментора - собственици на различни компании в България, които заявиха готовност да ги подкрепят с консултации и средства за реализиране на Ecopine.

Организирахме голям поход за събиране на шишарки, разказа началото на бизнес идеята Магдалена. Явили се на състезание, но не спечелили. Не се отказали, въпреки че до този момент вече 10 пъти били отхвърляни. "Големите" все им казвали: "Вие сте само на 15, какъв бизнес ще правите."

Така решили да се пробват и в надпреварата за предприемачество "Започни млад". Но на идеята им отново погледнали скептично. Накрая един от менторите едва склонил да ги вземе - имал вече четири отбора, дамите с пелети от шишарки били пети. Но от последни станахме първи, спечелихме, и това много ни вдъхнови, каза Маги.

Ако не бяхме четири, нямаше да се справим. Във всеки един момент имаше поне една от нас, която запазваше мотивацията си и ни движеше напред, сподели и Елиса.

В момента ученичките правят фирма, в която първоначално ще влязат родителите им,  които плътно ги подкрепят. Търсенето на инвеститор тече. Производствената линия е много скъпа, 500 000 лв., а ние в момента имаме само 1 000, разказаха момичетата. Но това не ги отчайва. Защото вече са започнали на преравят европейските програми, за да открият най-подходящата за кандидатстване.

"Стандарт" ви чака на 24 юни в х. "Маринела" в София, когато правим националния форум "Нов стандарт за младите - образование, иновации, предприемачество", протегна им ръка Славка Бозукова. Ще представите идеята си пред министри, водещи компании, ректори на икономически университети, кметове и пред еврокомисар Мария Габриел, която ще е специален гост-лектор на дискусията. Убедена съм, че и тя, и министрите ще ви дадат ценни съвети и ще ви подкрепят, каза г-жа Бозукова.

Нашата иновативна академия по програмиране MindHub също ще ви подкрепи, заяви Калин Яворов, вторият вдъхновяващ пример за младите, който разказа историята си пред учениците. MindHub приема деца от 6 до 18 години и се занимава с програмиране на бизнес системи.

Нашият подарък за вас ще бъде безплатно програмиране на бизнес система, за да можете ефективно да управлявате бизнеса си, каза на момичетата Калин. Завърших математическата гимназия в Русе, с което най-много се гордея, сподели Яворов. След това завършил "Бизнес и предприемачество". От 126 души курс, само шестима днес сме се върнали отново в Русе.

Трима от тях имат семеен бизнес и нямаха избор. Боли ме, че от 126 души на практика само трима се върнахме в Русе, сподели Калин, който също 5 години е живял зад граница. Мечтата му е от някой следваш курс със 120 души поне 50 да останат в Русе.

Станал късно програмист - след като завършил университета. Тогава открил, че програмирането на бизнес системи е връзката между бизнеса и предприемачеството и се запалил.

Казват, че България е може би най-богата на специалисти в IT сектора, но по-рано заплащането на труда ни бе в пъти по-голямо в София, отколкото в Русе. Пандемията ни остави вкъщи и се оказа, че от дома си IT могат да работят и в Германия. Така заплатите се изравниха. И днес няма никакъв проблем да получаваш 3000 евро в Русе. С тези пари обаче се живее много по-добре, отколкото в София, каза на младите Калин.

И ги агитира, ако имат желание да станат точно IT специалисти. Дори всички на този свят да са такива, пак ще има нужда, защото идва ерата на изкуствения интелект, каза младият бизнесмен.

Именно затова направил MindHub - за да вдъхновява децата и родителите им със света на програмирането. А защо Русе ли? Защото тук всичко е хубаво - и паркът, и улиците, и хората, каза Калин.

В света на компютрите, но в малко по-различен аспект, кариера прави и третият вдъхновител на младите, който участва в срещата - Димитър Делев. Той е сбъднал детската си мечта да играе игри, превръщайки я в професия.Димитър е собственик на Boardgames Ruse. Забавен, брадат и с петопръстни чорапи, той доказва, че няма невъзможни неща.

Делев е създателят на първото в Русе Царство на бордовите игри и макар, че е от Монтана избира дунавския град, за да развие бизнеса си. Клубът му е любимо място за русенци от различни възрасти, любители не само на настолните игри, но и на куизовете.

Желанието е вашият двигател. Инвестирайте в образованието си, умствените възможности ще ви дадат силата, каза Делев. Защо в Русе ли? А защо не, допълни Митака и заяви, че и в Русе младите могат да реализират всяко едно свое желание. Да, трябва да излезете извън България - учете, работете, пътувайте, трупайте опит, но се върнете и реализирайте идеите си тук.

В Русе има дух още от времето, когато русенци са събирали погледите на цяла България с дрехите си от Виена, каза Славка Бозукова. И припомни как по време на пандемията много млади хора "избягаха" от София в по-малките градове, но се влюбиха в тях и не се върнаха в столицата.

Най-емоционално обаче сърцата на всички докосна Теодор Цветков, който е известен с рекордите си по плуване в ледени води. Тео е истински мотиватор. Той организира събития, за да подпомага каузи и хора. През август прави 24-часово плуване. С акцията иска да благодари на всички, които са му помагали през годините и са го подкрепяли.

Втората му голяма цел е да преплува Черно море по дължина, за да каже, че иска мир в Черноморския район и да призове черноморските нации за обединение.

Но основната му амбиция е нещо наистина голямо - да стане 27-ият плувец на планетата, който е преплувал седемте канала. Типично в негов стил, Тео дори е вдигнал летвата още по-високо. Досега всеки, който го е правил, е преплувал каналите за 2 до 5 години. Той иска да ги покори в рамките на една. Мечтая и в България успехите ми да се забелязват, както се забелязват в света, каза с малко тъга Теодор. Но веднага смени тона и вдъхновено призова младите да имат каузи и да се борят за тях.

Тео е самоук плувец, никога не е имал треньори. Но това по никакъв начин не го е отказало. Какви жертви е правил заради спорта? Най-вече свързани с него самия - стане в 4 часа сутринта, плуване по 24 часа, редовно плуване по 75-100 км, самота. Сигурно в друга държава с повече възможности щях да сбъдвам целите си по-бързо, но аз искам да съм в Русе. Съдбата е избрала да се родим тук, затова трябва да останем, каза младият мъж.

Ходете в други държави, учете, но се върнете, оставете егото си у дома и споделете наученото с русенци, призова учениците Теодор. И сподели: "Хората винаги се оплакват защо това лошо нещо се случи на мен. Не, не правете така. Питайте се обратното - защо това добро дойде при мен. И предайте това добро на хората до вас."

Крайната му цел е да стане олимпийски шампион -нещо, в което всички негови приятели вярват, че ще се случи.

Следващите стъпки от кампанията на "Стандарт" България на младите таланти престоят. Ще обиколим страната, за да представим вдъхновяващите примери и постиженията на младите българи. Ще представим рекордите на изгряващите звезди в спорта, ще опишем иновациите на младите учени, ще покажем таланта на малките творци.И ще дадем всички възможности за развитието им у нас и в Европа по различни програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай