Удивителна стрелба на американски и български бойци

Удивителна стрелба на американски и български бойци | StandartNews.com

Бойци от армиите на САЩ и България удивиха гостите на заключителното учение от съвместната подготовка "Платиниум лайън - 2015", която се проведе на база "Ново село", източно от Сливен. Поразени са всички цели, докладваха офицерите, които ръководиха учението. Американски танкове "Ейбръмс" позарязаха противниковите цели в движение. Взводът танкове извърши стрелба със 120-милиметрово оръдие и трите вида картечници, които са в бронираната машина. Всеки един от четиримата души екипаж бе максимално ангажиран, довериха офицери от морската пехота на САЩ в чийто състав са танковете. Не по-малко точни обаче бяха и бойците, командвани от майор Димитър Димитров, началник щаб на баталион в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Всички мишени бяха поразени от бойните машини на пехотата, които също стреляха в движение. Уникална стрелба извършиха и батарея минохвъргачки. Подразделението се изнесе до рубежа с помощта на МТЛБ-та. За по-малко от минута бойците разгърнаха минохвъргачките, а командирът на батареята издаде заповед за стрелба. След първата стрелба имаше корекция.

Последваха няколко залпови огъня от минохвъргачки, които напълно унищожиха живата сила на противника. Малко преди това подразделения на българската и румънската армии проведоха операция по прочистването на градче. "Този път имаше две операции, едната за обезвреждане на паравоенно формирование, а втората е нападателна операция. Наистина е впечатляващо как тези 500 бойци от армиите на три държави успяха за кратко време да покажат удивителна стиковка и такива резултати. Реално бойната техника, която участва в днешното учение, почти доближава една абтальонна бойна група от многонационални сили, заяви пред "Стандарт" полковник Явор Матеев, който отговаря за съвместните българо-американски военни съоръжения. Учението бе последното за полковник Матеев на "Ново село".

Със сигурност следващото, на което той ще присъства или ще ръководи, ще бъде с генерал Явор Матеев, тъй като се очаква до броени дни документацията по присвояване на първо генерално звание за изтъкнатия офицер да стане факт. "Изключително сме доволни от работата с българските и румънските колеги. Между нас, войници и офицери, преградите много бързо падат, когато имаме съвместна работа", каза пред "Стандарт" майор Патрик Мъри, който ръководеше американската група по време на съвместното учение на база "Ново село".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай