Тютюнджии оставиха децата си заради гурбет в Гърция

Тютюнджии оставиха децата си заради гурбет в Гърция | StandartNews.com

Благоевград. Тютюнджии от гърменското село Рибново оставиха децата си на бабите и дядовците им, за да отидат на гурбет в Гърция.

Стотици земеделци вече са в южната ни съседка, където отглеждат тютюн. Тази година оттатък границата са увеличени площите на тютюневите ниви и затова гръцки земевладелци обиколиха селищата в Неврокопско в търсене на работна ръка.

"Гурбетчиите от нашето селище вече са в Гърция. Често заминават и двамата съпрузи, като оставят децата на бабите и дядовците. Възрастните хора се грижат за малчуганите, докато родителите са на гурбет. Нямат друг избор", твърди бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков.

Договори с работодателите предварително не се подписват, всичко е на мъжка дума. Основната група тръгнала в средата на април. Всички се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун. Тази година много хора изкарват пари в южната ни съседка. Само от Рибново 70-80 семейства преминаха границата. В началото родните тютюнджии печелят надница между 20 и 30 евро. При брането получават по 1 евро за всяка низа от „зеленото злато". Има добри берачи, които могат да си докарат надница от 35-40 евро само за ден. Затова много земеделци от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен превиват гръб по нивите в Гърция. Гръцките работодатели осигуряват квартирата на работниците, както закуската и вечерята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай