Трима младежи се удавиха в Кранево

Трима младежи се удавиха в Кранево | StandartNews.com

Добрич. Добруджанският град Тервел е почернен. Трима млади се удавиха в съботния ден в курортното село Кранево. Двама от компанията са спасени, като са вън от опасност, дори единият от тях вече доброволно е напуснал болницата, научи "Стандарт".

Цялата трагедия се разиграва около обяд. Двама от група плажуващи роми започват да се дави на централния плаж в Кранево, разказа за "Стандарт" Тихомир Цветков - стопанин на плажа и самият той работещ като спасител. "Колеги от първи и втори пост - общо трима души са скочили да ги вадят от водата", разказва Цветков и продължава: "Обадиха ми се, аз самият дойдох на място. Реанимирахме ги и с линейки ги отведохме в болницата. Преди този инцидент обаче многократно на групата са правени забележки и колегите са им свирили, дори са вадили някои от групата от водата, а те са налитали на бой. Аз самият отидох в болницата и разговарях с единия от двата, които бяха извадени. Той призна, че не може да плува, а и никой от групата. Върнах се на плажа, а останалите продължаваха да имат неадекватно поведение. Дори хора, които бяха на плажа се възмутиха, че групата създава проблеми на двата поста. Аз лично ги изгоних от плажа, защото бяха пили и бира и имаха напълно неадекватно поведение".

Това обаче не е спряло младежите, които по думите на Цветков, не се знае къде са се преместили и откъде са влезли в морето.

"След три часа, след като ги изгонихме от плажа, стана ясно, че трима липсват. Организирахме веднага акция, като дойдоха и екип на Гражданска защита. Водолази проследиха течението по карта и така успяха да намерят едното тяло. Другите две тела морето ги изхвърли на централния плаж по-късно", казва Тихомир Цветков.

За него е абсолютно недопустимо такъв тежък инцидент да се случи и трима души да загубят живота си при напълно зелен флаг и спокойно море.

"За пет години, през които вече съм тук не съм имал нито един инцидент, а сега цели трима удавници", казва спасителят и добавя: "Аз не мога да ги тествам, но трябва да има адекватни мерки и това, което казват спасителите да се изпълнява, а не да им се налита на бой". Спасителите успяват да извадят от водата 16-годишният Айхан и 37-годишен мъж. Удавените трима са на възраст 15-18 години. Проверка в болницата в Добрич на "Стандарт" установи, че 37-годишният мъж сам срещу подпис е напуснал здравното заведение. Съсед по легло на спасения разказа, че напуснал, защото му се обадили, че малкото му дете, което ходело на детска ясла, се разболяло и нямало кой да го гледа, защото съпругата му ходела на работа. Компанията била от приятели и съседи, разказа майката на спасеният 16-годишен Айхан.

"Той не знае, че приятелите му са се удавили. Не знае какво е станало, просто казва, че изведнъж потънал", разказва жената и добавя, че според сина й на мястото на инцидента е имало силен водовъртеж. Тя сподели още, че в злополучния ден на море отишла голяма компания от осем души - две коли. Част от компанията играела на плажа с топка, а другите влезли да играят с топка във водата, когато станала трагедията, казва още жената.

"Топката влязла на вътре и момчетата тръгнали да я вадят", казва още майката. По нейните думи, третият загинал е на 18 години - Шенол, който тази година е бил абитуриент. В неделя е бил погребан единият от удавените, вчера - друг, а за третото погребение се чакала майка му, която работела в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай