Спасяват 50 000 книги след наводнение в библиотека в Русе

Спасяват 50 000 книги след наводнение в библиотека в Русе | StandartNews.com

Русе. Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе е наводнена вследствие на проливните дъждове. След създалата се ситуация служителите са принудени да извадят и преместят от читалнята близо 50 000 тома книги.

В спасителната акция се включиха всички библиотекари, като са извикани и хората в отпуска, около 20 пожарникари и още 20 души строители от фирмата, която в момента извършва ремонт на културния институт.

Покривът на читалнята на библиотеката е протекъл в резултат на обилния дъжд, който от часове се изсипва над града, съобщиха от "Русе нюз". По думите на директора на библиотеката Теодора Евтимова течът идва от извършващия се ремонт на покрива. "Целият състав сме на място и от три-четири часа изнасяме книгите и техниката от читалнята, в която тече и се образуват локви", обясни Евтимова. На място са и пожарникари, които помагат изнасянето на книжния фонд да стане по-бързо. "Безкрайно съм им благодарна за помощта, която ни оказват", заяви Евтимова.

Дъждът в Русе продължава да вали вече 12 часа, като за това време са паднали 50 л/кв. метър, съобщиха от хидрометеорологичната станция при АППД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай