Смолян бедства, мрак и студ в домовете

Смолян бедства, мрак и студ в домовете | StandartNews.com

Сформират кризисния щаб

Бедствено положение е обявено в Община Смолян, обяви кметът на града Николай Мелемов.

„В момента се сформира кризисният щаб и предстои в 10.30 часа да бъде обявено и самото бедствено положение на територията на общината", обясни Мелемов пред "Фокус". Той допълни, че ситуацията в общината е много тежка, заради интензивният снеговалеж, който продължава от 17.00 часа снощи.

„Има много паднали дървета, които са прекъснали далекопроводи. Почти всички населени места в община Смолян са без електрозахранване, включително и в град Смолян. Екипи на електроразпределителното дружество работят за възстановяване на електрозахранването, но все още не е ясно, кога токът ще бъде възстановен", каза още Мелемов.

„Заради усложнената обстановка в Община Смолян ръководството на общината търси съдействие и от всички фирми, които разполагат с необходимата техника за разчистването на снегът. За момента няма информация за пострадали хора в Община Смолян заради снеговалежа", уточни Николай Мелемов.

"Няколко общини са изцяло без електрозахранване - Рудозем, Мадан, Златоград, Баните, отделни населени места от Смолян. Рудниците е твърде вероятно, ако не дойде електрозахранването до няколко часа, да се наводнят. Започва аварийно изкарването на работниците, нощната и дневната смяна. Притеснение възниква и от това, че когато няма електрозахранване не е възможно и зареждане на бензиноколонките и автомобилите, които поддържат пътната мрежа, няма да имат от къде да зареждат гориво. Иначе язовири и речни корита - за наводнения засега няма безпокойство. Що се касае до пътищата, проблемите се създават от множеството паднали дървета, но те се отстраняват своевременно от екипите на Пожарна безопасност на населението", каза областният управител на Смолян Недялко Славов пред БНР.

По-рано властите в Рудозем обявиха бедствено положение, след като мокрият сняг прекъсна електропродаването в общината. Снегът в града е близо 40 см, а по високопланинските села в общината - над 60 см.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай