Селски кметове алармират за липса на магазини

Селски кметове алармират за липса на магазини | StandartNews.com

Добрич. Всяко четвърто село в областта няма магазин за стоки от първа необходимост, алармира кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов, като изказа становището и на другите си колеги - кметове от Добричка област.

Този проблем кметовете на 8-те общини в областта дискутираха на работна среща с областния управител на Добрич Недко Марчев. Пред журналисти Марчев заяви, че това е проблем на почти всяко село и възнамерява да го постави за решаване на масата на централната власт. "Преди години имаше едно ПМС, с което държавата дотираше губещи дейности в планински и погранични райони. Нашият регион бе включен в списъка на пограничните и държавата дотираше Районните потребителни кооперации да държат отворени магазини в селата, за да могат хората да имат стоки от първа необходимост" - каза Д. Михайлов.

Той добави обаче, че сега това е отпаднало и от години селските кметове и наместници по места са буквално задължени да извършват и продоволствени услуги за жителите на селата, които са предимно възрастни хора. Наред с това селските управници снабдявали жителите на селата и с лекарства, защото и нормативната база за търговията с хапчета е претърпяла промени. "В годините назад в лекарите по селата имаха право да продават лекарства, а сега - само да ги изписват. Защо отново не се промени нормативната уредба и не се върне в селските райони старото правило? Защо този, които изписва лекарствата да не може да ги продава? Хората преди бяха доволни - доктора ги преглежда, изписва рецептата и му доставя и лекарствата" - каза още Михайлов.

Сред другите проблеми, които кметове и губернатор са дискутирали е изпълнението на проекти в общините и всичко свързано с тях. Сред най-големите проблеми е забавеното разплащане от страна на управляващите органи, са посочи кметовете, каза Недко Марчев. Той обеща съдействие на градоначалниците и в тази посока. Бавенето на процедурите, които са задължителни и провеждане на търгове по ЗОП и обжалването им след това, пък крие риск да се загубят много средства, е друг акцент изведен от работната среща. Като пример бе посочено, че пет общини са в различни процеси на реализиране на проекти за водни цикли на стойност 200 млн. лева, но срокът е до края на идната година и ако не се предприеме нещо в посока за намаляване на проблемите, то могат да се загубят пари.

Марчев заяви, че е решено по различните проблеми да се канят министри или заместниците им, които на място да се запознават със ситуацията и да се намират решения на проблемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай