С факелно шествие ученици честват народните будители

С факелно шествие ученици честват народните будители | StandartNews.com

Кърджали. В навечерието на 1 ноември ученици от най-голямото учебно заведение в Кърджали СОУ„П. Р. Славейков" и възпитаници на първото светско училище в Източните Родопи „Отец Паисий" почетоха радетелите за народна свяст и българско самосъзнание.

Заедно със своите учители и много граждани те преминаха по централния бул. „България" на града със запалени факли, символ на знанието и свободата. Звучаха възрожденски песни, а младите хора спазиха традицията отпреди век като носеха портрети на просветители, възрожденци, революционери, писатели. Сред редицата имена на българи, отдали знания и сили за духовното извисяване на народа ни, бе споменато и името на първата учителка в първото светско училище Параскева Ванкова, която пристига в Кърджали със съпруга си Кирил Ванков през есента на 1913 г.

Директорът на СОУ „Отец Паисий", което тази година чества 100 години от своето създаване, Златко Атанасов призова догодина всички училища от Кърджали да се присъединят към факелното шествие и то да стане традиционно в навечерието на Деня на народните будители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай