Руснаци учат български език

Руснаци учат български език | StandartNews.com

Добрич. 30 руски граждани със статут на постоянно пребиваващи в страната ни започват обучение в рамките на проект, реализиран от Институт за иновационни техники в туризма. В рамките на проекта до юни руснаците ще учат български език, история, традиция, бит и култура на българина и гражданска ориентация. Екип на института представи в Добрич пред руската общност, която по данни на миграционните власти вече в областта е над 200 души и се увеличава, накратко обученията. Всички, които се запишат ще придобият елементарни познания по български език. В часовете по история, традиции, бит и култура ще се запознат накратко с богатата ни история и традиции, а в часовете по гражданска ориентация ще получат познания за работата на институциите в страната ни, как могат да регистрират автомобил, как дао запишат детето си на училище и други подобни.

Пред "Стандарт" Анна и Алексей (на снимката), семейство, което вече от около две години е заменило живота в Москва с този в Балчик споделиха, че с радост се включват в проекта, за да могат да общуват по-добре.

"Дъщеря ни е 7-годишна е вече е ученичка в първи клас в училище в Балчик. Тя говори български чудесно, но ние не разбираме и караме детето да ни превежда", каза Анна. Двамата решили да се преместят в България заради здравословни причини на момиченцето им и на Алексей. Днес баща и дъщеря са добре.

"Ние не смятаме да се връщаме в Русия. Сега обмислям с какъв бизнес да се захвана. Аз съм строител, а съпругата ми е домакиня с висше образование. В Русия има много такива - домакини с висше образование. Завършила е строителство на пътища в Московския университет. Надяваме се тук да си намери работа или да стартираме нещо свое. Затова и започваме да учим български", казва Алексей.

Екипът на института пък се надява в следващия програмен период отново да има програми, по които да се кандидатства с проекти в помощ на чужденци, избрали да живеят в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай