Референдум ще решава съдбата на полигона „Змейово”

Референдум ще решава съдбата на полигона „Змейово” | StandartNews.com

 

Стара Загора. „Да бъде ли закрит военният полигон край Змейово?”. На това въпрос ще трябва да отговорят старозагорци на 26 май. Решението за местния референдум бе взето на днешното заседание на общинските съветници след близо двучасови бурни дебати.

В тях освен вносителите – БСП, ВМРО - БНД и още няколко групи в местния парламент, участваха и представители на централния артилерийски изпитателен технически полигон, екологични и граждански организации. Категорични доказателства, че военният обект замърсява въздуха на Стара Загора не бяха посочени, но въпреки това градските старейшини казаха „да” на допитването.

Основният мотив бе, че не бил посочен ясно източникът на обгазяванията от 2002 г. досега и полигонът оставал сред постоянно заподозрените от еколозите. Предложението референдумът да се проведе заедно с парламентарните избори, за да се икономисат средства не бе прието, тъй като се оказа, че няма технологично време за подготовка на документацията. Така допитването ще струва на старозагорските данъкоплатци над 200 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай