Протест срещу вдигането на таксите за забавачки в Хасково

Протест срещу вдигането на таксите за забавачки в Хасково | StandartNews.com

Хасково. Вдигането на таксите за детска градина с 40 % събира майките от Хасково на протест в четвъртък пред общината. Жените се организираха в социалната мрежа Фейсбук още в началото на седмицата, когато стана ясно, че кметът на града Георги Иванов е внесъл докладна за предстоящото увеличение на таксата за посещението на децата в градините от 50 на 70 лв.

В предложението на градоначалникът, което местния парламент ще гледа следващата седмица, е маркирано, че постоянната сума, която не се влияе от посещението трябва да се повиши от 10 на 20 лв, а другата в зависимост от присъствието в месеца става от 40 на 50 лв. Ако идеята на кмета бъде одобрена таксата от 70 лв. за детска градина в Хасково ще е най-високата в страната.

Според градоначалникът увеличението е необходимо за покриването на текущите разходи. Мотивът му е, че разходите за дете в група са скочили на 119 лв. и дофинансирането от общината се е повишило от около 45 % за миналата година за 92,5 % през десетмесечието на тази година.

Два дни преди готвения протест общинската администрация отхвърли уведомлението на майките за събирането им пред сградата на общинската власт с мотив, че режимът е тридневен.

„Бунтовните майки", както вече ги наричат в южния град, обаче заявиха, че ще изкажат мнението си публично, въпреки липсата на разрешение.

В протестът на майките срещу скъпата такса подкрепата си обявиха и студентите от Хасково, които заедно с родителите ще излязат на площада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай