Продължава отстраняването на щетите в София

Продължава отстраняването на щетите в София | StandartNews.com

София. В столицата продължава отстраняването на щетите от бурята. Основен проблем остава почистването на задръстените от паднали листа шахти, отстраняването на наноси по булевардите и отводняването на сгради.

Падналите дървета и наводнените улици затрудниха работата на аварийните екипи на ЧЕЗ. Възстановено е електрозахранването в части от кварталите "Надежда" и "Люлин", където бе изключена подстанция "Орион".

Над 20 екипа и повече от 80 пожарникари от столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" работиха по отстраняването на щетите в първите часове след бурята, съобщиха от МВР.

Пеез нощта на места отново имаше валежи, но без градушка и без силни пориви на вятъра. Засега няма данни за възникнали кризисни ситуации.

Подадените сигнали за произшествия бяха свързани с граждани, нуждаещи се от евакуация, затиснати от паднали дървета автомобили, наводнени участъци от уличните платна, отстраняване на опасни предмети по електропреносната мрежа, както и отводняване на частни домове.

От Столичната община съобщиха, че и в момента продължава работата по почистване в райони като „Люлин", „Студентски", „Възраждане" и „Младост". Щетите обаче тепърва ще се изчисляват.

Както "Стандарт" съобщи застрахователни компании ще работят с удължено работно време в столицата. Компании в сектора обещаха облекчени процедури и бързо изплащане на обезщетения.

ДЗИ удължава работното време на своите пунктове до 19:30 часа до края на работната седмица. В събота и в неделя също се въвежда извънредно работно време - 8:30 до 16:00 часа. Клиентите на компанията ще могат да заяват щетите не в обичайния срок от 5 дни, а ще имат на разположение 25 дни.

"Булстрад" удължава срока за заявка до края на месеца - 31 юли 2014 година. Компанията няма да изисква от своите клиенти да спазват всички условия по договорите. Центровете за опис на щетите ще работят от 8:00 до 19:30 часа.

Пострадалите не е необходимо да регистрират уврежданията на телефонния номер на контакт центъра на компанията и не е необходимо да представят документ от хидро-метеорологична служба за доказване на настъпило събитие.

"Алианц България" също информира своите клиенти, че не е необходимо да бързат в рамките на 7 дни и ще могат да заявят своите щети до 30 дни след падането на градушката.

"Армеец" също удължава срока - от 7 на 15 дни. Компанията предлага друго облекчение за пострадалите си клиенти - освен в София, те ще могат да заяват своите щети и в центровете в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Перник, Благоевград, Казанлък, Плевен, Хасково, Габрово и Ловеч.

"Бул инс" също въвежда ново работно време - от 8:00 до 20:00 часа. Срокът за заявяване е удължен от една на две седмици.

От Агенция "Пътна инфраструктура" припомнят, че е възможно да бъде издаден безплатен дубликат на годишен винетен стикер за колите, които са със счупено предно стъкло.

Собственикът или ползвателят на пътното превозно средство получава стикера, след представяне в съответното областно пътно управление на заявление, към което се прилагат следните документи:

- копие от документа за собственост или ползване на пътното превозно средство (в т.ч. свидетелство за регистрация на автомобила);

- актът за констатиране на счупването

- втората част на годишния винетен стикер;

- частта, която е била залепена на счупеното стъкло.

Заявлението за издаване на дубликат може да се изтегли от интернет страницата на АПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай