Превозвачи на бунт срещу таксите на летище Бургас

Превозвачи на бунт срещу таксите на летище Бургас  | StandartNews.com

Протестно автошествие блокира за час улиците на Бургас. Десетки автобуси и автомобили дефилираха в морския град в знак на протест срещу високите такси за паркинг на бургаския аеропорт. Протестът бе организиран от превозвачи, които работят по договори с туроператори и извозват туристите от летището до курортите. Транспортните фирми недоволстват, че трябва да плащат по 400 лева такса за всеки автобус на фирмата „Адонис енд Фрог", която стопанисва паркинга на летището.

"Летищата са обекти за обществено ползване, а всички разходи по обслужването са включени в цените на авиобилетите. Събират ни такси, които са за паркиране. Но ние не ползваме паркинга по този начин за домуване, а само да вземем туристите или да ги оставим. Не е нито редно, нито законно да ни вземат тези пари", заявиха превозвачите.
Спорът между транспортните фирми и концесионера на паркинга избухна в началото на миналото лято, когато цените бяха завишени близо пет пъти. След серия протести те успяха да свалят тарифите, но тази година те бяха отново вдигнати.
"Формирането на тарифите за използване на паркингите на летищата във Варна и Бургас е в резултат на задълбочено проучване на цените на сходни услуги и обекти в страната и чужбина. За пример можем да посочим летищата в съседни държави, паркингите на автогари в страната и други паркинг-зони в големите градове, където цените на почасов престой или абонаментни карти са дори по-високи", оправдаха се от "Адонис енд Фрог". Превозвачите обаче контрираха, че подобна практика няма никъде в Европа.

Отношение по спора взеха и от „ФрапортТуин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, които обявиха, че всякакви протестни действия водят до негативен имидж на Бургас като туристическа дестинация.

"Като участници в туристическата верига, които с всички свои дейности се стремят да създадат и утвърдят позитивния имидж на дестинацията, не можем да приемем, че липсата на организация при престоя и паркиране на летището би се отразило добре на репутацията на град Бургас и страната.

Срещу минималната сума от два лева на ден (месечна карта от 60 лв.с ДДС) автобусите имат възможност да използват паркингите и прилежащите съоръжения. При условие, че цените са били дискутирани и планирани преди година с възможност да бъдат калкулирани в разходите на транспортните фирми за предстоящия тазгодишен летен сезон, „ФрапортТуин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД не може да се намеси в полза на превозвачите, както направи през миналата година", заявиха от „ФрапортТуин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай