Прерязаха лентата на Пречиствателната станция в Кърджали

Прерязаха лентата на Пречиствателната станция в Кърджали | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на Кърджали Илия Илиев и кметът на Кърджали Хасан Азис прерязаха лентата на Пречиствателната станция от т. нар.„Воден цикъл". С изпълнението на този проект градът край Арда вече може да се нарече европейския град.


„Това е най-мащабната инвестиция на територията на община Кърджали, която ще подобри околната среда, както и живота на гражданите, защото чиста природа означава здраве", каза министър Василева. Тя припомни, че договорът за проекта е подписан последен, но приключва в законовите срокове.Ивелина Василева подчерта, че съоръжението е сериозно инженерно предизвикателство, което пречиства отпадните води по биологичен и механичен начин. „С обединените усилия на местната власт и държавата отчитаме една успешна инвестиция. От нея вече 48 хиляди жители са присъединени към пречистването на отпадните води", каза още Василева.


„Това е един вълнуващ и голям ден за Кърджали. Всички виждаме резултата от нашите усилия. Темата за пречистването на водите бе ахилесовата пета на Кърджали,защото десетилетия те се вливаха в река Арда и в язовир „Студен кладенец". Затова смятам, че проектът е най-мащабният за Кърджали през последните 100 години и може да се съизмерва с построяването на големите предприятия в региона", каза кметът на Кърджали Хасан Азис.


Обектът включва изграждането на Пречиствателна станция и на 16 км водопроводна мрежа и 25 км канализационна. Това е голяма придобивка както за гражданите, така и за бъдещите инвеститори. Тя има не само екологичен, но и социален ефект, коментират запознати.


Областният управител Илия Илиев поздрави всички, реализирали мащабния проект ."Недопустимо бе в 21 век Кърджали да няма пречиствателна станция", каза още Илиев.

На официалното откриване присъстваха проектантите и строителите на съоръжението, народният представител Шабанали Ахмед, бившите градоначалници на Кърджали, кметове от областта, представители на държавни институции, духовните водачи – енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Интегрираният воден проект за Кърджали е на стойност 70 млн.лв. и се финансира по ОП „Околна среда" 2007-2013 г. Пречиствателната станция за отпадъчни води ще обслужва над 50 000 жители. Тя е изградена на общината с площ 126 дка в източната част на Кърджали на левия бряг на яз. „Студен кладенец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай