Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ДОБРИЧ

Водещата тема днес на в. "Нова добруджанска трибуна" е стартиралият проект на историческия музей в Каварна, който започва с укрепване на скалната църква в резерват "Яйлата". От първата си страница още вестникът отделя място за 50-годишния юбилей, който чества Художествената галерия в града. С голямо заглавие още ежедневникът съобщава, че община Генерал Тошево е закупила имот от частно лице и заедно с туристическата компания "Албена" ще създава нов туристически маршрут. В броя си днес вестникът предлага и една страница ученическо творчество, на която могат да се прочетат литературни произведения на деца и да се видят техни картини.

ВИДИН

С поздравления към гражданите по случай Димитровден – денят на Видин, започва броят на вестник "Видин". Те са от кмета Герго Гергов и председателя на общинския съвет Пламен Трифонов. По повод празника вестникът припомня историята на градския часовник, който отмерва времето от центъра на Видин вече 113 години.

Интервюто в броя е с кмета на града Герго Гергов. Озаглавено е "Да бъдем стратегически център на Северозапада". В него градоначалникът споделя виждането си за развитието на града и разказва за празничните прояви. Сред предназначените за всички граждани са концертите на групите "Седем" и "Фактор", както и Юнашкият тиган.
"Видин" подробно разказва за някои от проявите, които са посветени на празника на града.

Открита е изложба "Живописта от началото на 20-ти век" – гостуване на софийската градска художествена галерия във Видин, в регионалната библиотека е обсъдена книгата на проф. Иван Стоянов за идейните възгледи на Васил Левски, ученици са участвали в историческо състезание, в което наградата за победителите е била ключът на Видин. Връчен е на отбора на училище "Св. Св. Кирил и Методий" от кмета Герго Гергов.

Маломерни паралелки ще има във видинските училища е новината от последната сесия на общинския съвет. Той е разрешил формирането на 23 такива паралелки в 7 училища. Те обаче не могат да съществуват с по-малко от 10 ученика.
150 са незаконните къщи в село Арчар, видинският композитор Генчо Генчев спечели трето място за хоро в конкурса на общината в Монтана за написване на нова творба за духов оркестър, 2 земеделски фирми дължат 2, 5 млн. лв. рента на собствениците на земите, които обработват, съобщава още вестник "Видин".

СТАРА ЗАГОРА

«Купата на УЕФА пренощува в Стара Загора», съобщава от първата си страница в. «Старозагорски новини» за вчерашното гостуване на най-ценния трофей на футболна Европа. Хиляди старозагорци са посрещнали купата на УЕФА - Шампионска лига. Стара Загора бе последният от четирите български града след София, Велико Търново и Пловдив, в които гостува уникалният трофей. Час преди пристигането на червения двуетажен автобус, който превозва купата, площадът пред община Стара Загора започнал да се пълни с щастливи футболни фенове. Пристигнал и отборът на "Берое", посрещнат с мощни овации. В празничния за града ден кметът Живко Тодоров връчил на треньора на "Берое" Петър Хубчев огърлицата за "Почетен гражданин на Стара Загора".

"Благодаря на целия отбор, би трябвало това отличие да се раздели на 30 за всички, които са допринесли за спечелването на трофеите", казал развълнуван Хубчев. След това той и общинарите се качили първи в автобуса, за да се докоснат и да се снимат с купата.

"Това е безспорно най-ценният трофей, може би след световна титла, но за мен не по-малко ценни са двете купи, които донесохме в Стара Загора", добавил селекционерът на беройци. След това хиляди старозагорци се наредили на опашка, за да зърнат сребърното бижу.

Всекидневникът информира и за решенията на Браншовия съвет по въгледобив, които имали, за съжаление, препоръчителен характер. Едно от тях било препоръката "Мини Марица-изток" ЕАД своевременно да назначи необходимия персонал през предстоящия есенно-зимен период, както и да преразпредели, ако се наложи вътрешно, наличния персонал при увеличения въгледобив. Исканите количества въглища от мините за октомври били 2,7 млн. т, за ноември – 2,8 млн. т, а за декември – 2,5 млн. т. «Дружеството вече мина на 4 смени, без да има необходимите хора. Според нас това води до нарушаване на правилата за безопасен труд и до реална опасност от злополуки", посочил Владимир Топалов, председател на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа".

Новинарите коментират и лансираната идея работещите в спешна помощ да поемат неотложните случаи. Според д-р Чавдар Попов, шеф на спешното отделение МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) в Стара Загора, натоварването при тях и без това било голямо и трудно можели да поемат и част от работата на джипитата. В събота в Пловдив това предложение щяло да бъде обсъдено от Асоциацията на работещите в сектора, на която щяло да има и старозагорски представител на спешните медици.

БЛАГОЕВГРАД

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Първан Дангов се връща в БСП, пише вестник „Вяра". До средата на следващия месец той отново ще получи червен билет, ако си подаде заявлението в близките дни. Първан Дангов е получил официална покана от една от най-влиятелните основни партийни организации – тази в центъра на Дупница, където членуват роднините и внуците на легендарния командир на Рило-Пиринския отряд Васил Демиревски-Жельо.

Земеделският министър Димитър Греков огледа базата на закритата Професионална гимназия по дървообработване в Кюстендил за евентуална база на филиала на ЮЗУ. Според Греков 2 учебни зали на училището са подходящи за заниманията на студенти. Сградата се е отоплявала с твърдо гориво. „Може би трябва да се сложат климатици, иначе дограмата е подменена", каза представителят на Инициативния комитет за създаване на центъра Иван Иванов.

Разкрит е извършителят на серия от кражби на леки коли от Перник през последните два-три месеца. Това е 25-годишният Светослав Калейн от Радомир, който е откраднал над 10 автомобила. Предпочитаната от него марка е „Фолксваген Голф", като две от тях предал за вторични суровини, а останалите ползвал да се повози и да се придвижва от едно място на друго. Колите изоставял на различни места, което първоначално не дало възможност на криминалистите да установят извършителя.

Първият транш от субсидии за 40 крави, отглеждани за мляко, получи по банков път животновъдът от село Марикостиново Иван Шавков. Вчера един от крупните земеделци в района призна, че по банковата му сметка са преведени общо 4000 лв. Средствата обаче са само за глава добитък, отглеждан за мляко.

Дългогодишният началник-отдел „Архитектурно-строителен контрол" Стела Ерделска напуска община Благоевград. Преди дни Ерделска е подала едномесечно предизвестие до кмета Атанас Камбитов, с което го информира за намерението си. Като причина за напускане на община Благоевград Ерделска е посочила собствено желание с трансфер. Стела Ерделска започва работа в Областна администрация-Благоевград от 20 ноември като директор на Дирекция „Административен контрол, държавна собственост и регионално развитие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай