Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ДОБРИЧ

Водеща тема на в. "Нова добруджанска трибуна" е свързана с инцидент, станал във вторник - заради човешка грешка е лумнал пожар в Камен бряг, пише медията, като съобщава още, че кметът на селото е изразила благодарност към включилите се жители на Камен бряг в потушаването на пожара, който е бил спрян до къщите. От челно място още медията обявява, че със заповед на добричкия градоначалник Детелина Николова днешният 11 юли е обявен за ден на траур в общината по повод кончината на митрополит Кирил. В броя още четем, че орхидеи, които са били открити при контрабанден внос и предадени в спасителен център в Ботаническата градина в Балчик в момента цъфтят.

Водещата тема на "Добруджанска трибуна" е кончината на митрополит Кирил, като и този вестник съобщява за деня на траур днес, в който са отменени всички културни прояви. В рубриката си "Акценти" днес ежедневникът пише, че НПО искат въвеждане на задължително гласуване и премахване на 4-процентната бариера. Място на страниците днес на медията намира и предварителна информация за предстоящия рожден ден на Ботаническата градина в Балчик, който ще бъде отбелязан на 27 юли. Наред с него ботаниците ще честват и 125-ата годишнина от създаването на Софийския университет, в чийто структури е градината.

ВИДИН

С новини около един гастрол започва броят на вестник „Видин". Става дума за босненската група „Дива ягода", която съществува от 40 години и идва за пръв път в България. Концертът ще е на 21 юли от 9 часа на централния площад „Бдинци". Групата ще представи най-новия си албум „Само да знас".

Митница – от септември, съобщава още „Видин". Заради пускането на Дунав мост 2 МС е взел решение за разкриване на митница във Видин.

Интервюто в броя е с директорката на природо-математическата гимназия Румяна Петрова. Озаглавено е "Вярвам, че сме най-добрите". Но и при добрите има проблеми – ще попълват паралелките си и с трето класиране. Има проблеми и с новата сграда, в която от миналата година бе преместено училището. През тази година то ще работи по общ порект с гимназия в град Зайчар, Сърбия и директорката разказва подробно какви са целите му.

За резултатите от приема говорят и две други директорки – Катя Трифонова и Пролетка Цветкова. Във второ училище „П.Р.Славейков" се радват, че са успели да съберат 3 паралелки с първокласници, а в пето училище „Иван Вазов" първокласниците били повече от възможностите за прием.

На една страница четем спомени за видинските хорове. Катя Добрева и Александра Петрова си спомнят за времето, когато ръководител на тези хорове е бил маестро Валентин Бобевски. Много хора го помнят във Видин, а с него е свързано най-доброто представяне на градския смесен хор. Връщането към това време има за повод 75-годишнината на големия български хоров диригент.

За девети път в Белоградчик пристигнаха студенти от Московския държавен университет, които прекарват лятната си практика сред скалите, проверяват назначенията в областната управа, приключи жътвата на ечемика във Видинско – средният добив е 420 кг, Видин бе първата спирка на дунавски сал, съобщава още вестник „Видин".

БЛАГОЕВГРАД

17-годишният световен шампион по биатлон Йордан Чучуганов от Сапарева баня заедно с двама свои приятели биатлонисти катастрофираха близо до гейзера в Сапарева баня, пише вестник „Струма". 22-годишният Радослав Дангулов наскоро взел книжка и решил да повози приятелите си с новозакупеното си Пежо. В автомобила се качили Радослав Дангулов, Йордан Чучуганов и 14-годишният Любомир Калдръмов.

Две ромски евангелистки фамилии от Петрич се караха и биха след религиозен спор пред молитвен дом на Петдесятна църква в петричката ромска махала. В спора и сбиването участваха семейството на дякона на църквата Сандо Йорданов – Саид и Ботьо Стоянов – Коцата, който се прочу с това, че в неговия дом гостуваха хубавицата Черната Златка и екипа на Риалити шоуто „Шатрата", което бе излъчено в началото на тази година.

6-годишно момченце разцепи главата си по време на игра на детска площадка в Благоевград. Инцидентът с палавника е станал около 18:00 часа вчера. Пострадалото дете е транспортирано с линейка в Спешно отделение.

Управата на община Бобов дол ще предложи държавата със закон да спре строителството на ветропаркове, четем във вестник „Вяра". Това стана ясно на вчерашното обществено обсъждане на доклада по оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) и представянето на оценката за съвместимост, касаещи инвестиционното намерение на испанската фирма „Терраветросоле" ООД за изграждане на ветропарк в землищата на Бобов дол и Мламолово.

В средите на червените се говори, че вече е ясно предложението за шеф на полицията в Благоевград. Йордан Латинов е най-вероятният кандидат на БСП – Благоевград. Той беше началник на „Икономическа полиция", когато начело на ОДМВР – Благоевград беше комисар Костадин Титянов. След като тройната коалиция бе сменена от ГЕРБ, Йордан Латинов бе изпратен начело на сектор „Сигнално-охранителна дейност" към отдел „Охранителна полиция".

Община Ковачевци вече трети месец не може да връчи констативен акт за строително нарушение на скандалния пернишки бизнесмен Първан Първанов – Перо. В ковачевското село Калище той строи незаконна ограда, с която ограждал стара пивница. В момента Перо я преустройвал в ресторант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай