Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

Двата паралелни протеста "за" и "против" кабинета Орешарски в областния град са водеща тема за в. "Старозагорски новини" днес. Фолклорен оркестър се е включил в митинг-шествието в подкрепа на правителството. Около 40-ината души са дефилирали от общината до сградата на областната управа. В шествието можели да се видят някои от "лицата на протеста" през февруари. "Искаме работещи институции, за да се осъществят нужните промени, за които въстанахме през февруари. Ако тръгнем на нови избори, какво става?! Ако си отиде това правителство - пак избори, харчим пари и се стига до пълна дестабилизация и анархия", аргументирал се Антон Николов, едно от лицата на февруарските митинги. Други около 40-ина старозагорци са преминали 1 час по-късно по съшия маршрут с възгласи "Оставка!", Мафия", "Всеки ден ще е така до победата". Протестиращите продължавали да събират подписи в подкрепа на декларация за независимост, в която се "разграничавали от лица и партии, вземали участие в досегашното мафиотско управление на България". "Трябва нова избирателна система и промени на всички нива - Народно събрание, област, община, съдебна система и пр. Трябва народът да контролира събитията и да може да избира, а управляващите да разберат, че е необходима промяна. Но със сегашните управляващи нищо ново не може да се случи", заявил Димитър Станчев от инициативния комитет.

Вестникът пише и за започналата чистка в енергетиката, обхванала и комплекса "Марица-изток". С решение на Български енергиен холдинг от Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" са били освободени досегашният изпълнителен директор Теодор Дребов и Димо Димов. Новоизбраните членове били минните инженери Станимир Казлачев и Щерьо Щерев. На първото заседание на новосформирания Съвет на директорите вчера, за изпълнителен директор е бил избран Станимир Казлачев. Той работи в дружеството от 1994 г., доесега е бил шеф на дирекция "Инвестиции".
Досегашният зам-директор инж. Живко Динчев пък поемал ръководството на най-голямата ТЕЦ у нас - "Марица-изток 2". С решение на Българския енергиен холдинг от Съвета на директорите на централата е бил освободен досегашният шеф инж. Георги Христозов, който оглави БЕХ. На негово място е бил назначен инж. Михаил Митков, досегашен директор на дирекция "Експлоатация" в дружеството.

ВИДИН

"Видин – фестивален град" е челното заглавие на вестник "Видин". Става въпрос за фестивала "Дунавски вълни", чийто първи етап е приключил, но културните прояви продължават през цялото лято. За проекта за фестивала, който е финансиран от оперативната програма "Регионално развитие", разказва Борислава Борисова, заместник- кмет на общината.

За пети път обраха детската градина в Ружинци, съобщава още вестник "Видин". Децата се разпускат след всеки обир, защото остават без хранителни продукти.Интервюто в броя е с директорката на регионалната библиотека във Видин Десислава Иванова. Озаглавено е "Имам една мечта – да няма човек в града, който да не е стъпвал в библиотеката". Ръководството на "старата дама", както е наречена в интервюто библиотеката за това, че е първият културен институт в града, се опитва да я превърне в център на прояви, свързани със знанието, авторите и читателите, става ясно от разговора с Иванова.

В броя е отделено място за състоянието на видинския пазар. Тържището не е само за търговия – лев разходи – 2 приходи, но и за срещи с познати, близки, приятели. Страницата за патриотично четиво - "Любородие", е посветена на известния видинчанин Найчо Цанов. В "Народът е върховен господар в страната" читателят научава откъси от живота на големия общественик, тачен приживе и след смъртта си – погребан е в двора на храма "Свети Димитър" през 1923 година, през 1947 година в градската градина му е издигнат паметник, който през 21-ви век е изчезнал. Поставянето му отново би било голяма чест за видинчани, внушава вестникът.

Седмица на синия Дунав започва във Видин, областният управител ще осъществява контрол за законосъобразност на взетите от общинските съвети решения, домати по 40 – 50 ст. си купуват видинчани от Калафат, змии нападат селата в планината около Белоградчик, съобщава още вестник "Видин".

БЛАГОЕВГРАД


Родителите на 3-месечния Николай бяха в шок от внезапната му смърт. Майката Йорданка плачеше пред реанимация в двора на болницата, наложи се нейни близки да я поливат с вода, за да не изпадне в несвяст, пише вестник „Струма". Синът ни се роди на 2 март. Имаше тумор на перикарда на сърцето, оперираха го в Трета градска болница в София. Изрязаха част от образуванието, което според медиците било доброкачествено. Шефът на Детска кардиология д-р Маринов ни увери, че с лекарства за 3-4 години туморът ще се стопи, намери сили да сподели бащата Светослав.

Дупнишки полицаи задържаха за 24 часа в ареста известния криминално проявен благоевградчанин, 34-г. Мартин Стефанов Филипов, известен с прякора Марто Дебелия, и неговия приятел Назим Шакиров /54-г./. Двамата се придвижвали с лек автомобил от Благоевград за Дупница и измамили серийно 2-ма търговци. Сред измамените е 56-г. наемателка на хранителен магазин в Дупница на ул. „Орлинска" Роза Христова.

30-годишен нападна и рани разносвач на хранителни продукти при опит за грабеж. Инцидентът стана преди минути на ул. „Христо Татарчев" срещу книжарница „Перун". Слязох да занеса продукти в хранителния магазин, който се намира зад книжарницата, и изведнъж съпругата ми, която случайно бях взел с мен, се разкрещя, че има някой в буса, каза търговският представител Александър Китанов, който работи към фирма „ВВВ".
„Не виждам светлина в тунела! Смятам, че правителството ще подаде оставка в най-скоро време. Така мисля! Но какво правим след това!?" Така сподели опасенията си от събитията в страната специално за вестник „Вяра" братът на премиера на България Пламен Орешарски, адвокатът Милети Орешарски. Той беше 15 години шеф на бобовдолския, после 3 години и на софийския затвор, а в момента е адвокат на свободна практика към Кюстендилската адвокатска колегия.

С тъпани, маршови и възрожденски песни 300 дупничани блокираха за 10 мин. главен път Е 79. Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски се изправиха на пътя очи в очи с началника на РПУ – Дупница Борислав Динев и кордон от 30 полицаи, дошли да пазят реда. Преди да поведе униформените срещу мирните граждани РПУ шефът изпуши отегчено една пура в кафенето на Красимир Оков на централният площад „Свобода", докато на метри от него се събираше множеството.

„ТЕЦ „Бобов дол" не е необходима за електроенергийната ни система, нищо че според ЕСО е нужен, за да подсигурява технически системата в Югозападна България", заяви членът на ДКЕВР Еленко Божков. Според него и работата на ТЕЦ „Брикел" – другата централа на енергийния бизнесмен Христо Ковачки, също трябва да бъде оптимизирана. Така със сигурност ще започне извеждането от експлоатация на мощности от старите тецове.

ДОБРИЧ

С водещата си тема днес в. "Нова добруджанска трибуна" разказва за исканията, които протестиращите в Добрич са изпратили на премиера, президента, председателя на НС и парламентарните групи на четирите партии в Народното събрание. Всичките искания касаят изработването на нов изборен кодекс. От първата си страница още днес вестникът съобщава, че зам.-кметът по финанси на община Каварна е назначена за началник на кабинета на министъра на труда и социалната политика. Място на страниците намира и информация за това, че от днес тече записване
то след първо класиране на учениците кандидатствали за гимназии след 7 клас. Вестникът съобщава, че най-много желаещи за поредна година има за прием в езикова гимназия.

Водещата тема на "Добруджанска трибуна" е за това, че днес Добрич ще бъде без вода заради поредна голяма авария. От първата си страница още медията отразява възможностите за детски занимания през ваканцията. На вътрешна страница вестникът пише, че ще има два музея на открито в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай