Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

„200 000 лв. сигурни за МБАЛ „Киркович”, очакваните милиони – евентуално по проект”, съобщава в днешния си брой вестник „Старозагорски новини”, като цитира здравния министър Десислава Атанасова. Министерството щяло да отпусне 200-те хляди лева, за да се пребазира отделението по акушерство и гинекология в сградата на обединената университетска болница. Относно  възможността за финансово подпомагане на здравното заведение с 5 милиона лева, те можели да дойдат в Стара Загора, единствено ако то кандидатства по оперативната програма „Регионално развитие”. По тази програма здравното министерство е спечелило проект за 147 милиона лева и те се реализирали всеки ден. В петък стартирал проекта в Бургас, а до момента за него кандидаствали още 13 лечебни заведения. Старозагорската болница била първата резерва следствие на направените икономии след възлагането на договорите по обществени поръчки. „Тя наистина ще получи възможност да участва в този проект за 5 милиона лева европейско финансиране за апаратура и строително-ремонтни дейности”, допълнил здравният министър.

Всекидневникът информира и за кървавия инцидент в казанлъшкото село Енина, при който  куче е нахапало 68-годишен мъж от селото. Той отишъл в дома на своя позната, за да отреже изсъхнало дърво в двора й. Преди да започне работа обаче, го нападнало съседско куче, което се промъкнало под оградната мрежа на двора. Животното нахапало мъжа по лявото око и дясното ухо. „Няма опасност за живота му, но все пак очите са пострадали. След ден-два можем да направим прогноза за зрението му и дали има опасност от трайни увреждания”, заявил  зам.-директорът по медицинската дейност на старозагорската университетска болница д-р Живко Желязков.

„Старозагорски новини” пише и за нашарения със свастики и антиГЕРБ надписи подлез на жп гара Казанлък. Изписаните с обратен наклон огромни протестни и призоваващи към насилие надписи са характерни за психически нестабилните хора, коментирал бивш полицейски служител. До 17 часа вчера скандалните графити все още не били почистени.

ДОБРИЧ

На първите си страници днес добричките всекидневници публикуват поздравителните адреси на областния управител и кмета на Добрич по повод Деня на българския лекар. Водещата новина на вестник "Нова добруджанска трибуна" е, че д-р Иванка Стойчовска е избрана за лекар на Добричка област. Друга тема от първата страница на медията е новина, че бащата на Филип Киркоров включва студия "Добруджа" в съюз към ЮНЕСКО.

По традиция в петъчния си брой изданието има и страница за любителите на лова и риболова.
Водеща тема на "Добруджанска трибуна" е, че бармани и ресторантьори търсят варианти да задържат клиентите-пушачи през зимата. В рубриката си "Акценти" днес медията пише, че окръжни магистрати решават дело за катастрофа с двама загинали.

МОНТАНА

В Монтана променят трафика на товарния транспорт. Тази новина е изведена на първата страница на вестник „Слово плюс”. Монтана е първият град у нас, който прилага специални мерки за ограничаване движението на тежките камиони из улиците си. Те се приемат с международен проект, в който градът е единствен участник от България. Останалите са от Англия, Полша, Малта, Германия и Италия.

Направиха първа копка за строеж на дом за деца без родители, съобщава още изданието. Той ще се намира в края на Монтана и в него ще бъдат настанени деца, които сега живеят в старите домове. Строежът се финансира по европейски проект заедно със строителството на още три дома. В 4-те от средата на следващата година ще заживеят 42 деца.

Две малки общини обслужват електронно гражданите, четем в друга публикация от броя. В Брусарци и Якимово е изпълнен проект за улеснен достъп и по-добро качество на административните услуги. В Якимово ремонтират 4 площада с европейски пари, пише вестникът. В Якимово строят и сграда за нуждите на социалния си патронаж.

Материалът „С проект „Дахар” развиват дунавски пристанища” разказва за бъдещето на порт Лом. Пристанището влиза в общ проект с 8 най-големи пристанища в Европа, съобщава изданието.

От страниците за култура читателят научава за самостоятелната изложба живопис на монтанския художник Николай Пенков, за празник, посветен на 85-годишнината на читалището в село Долни Вадин, за конкурса за детска рисунка на тема: „Как искам ЕС да промени моя град”, представен в Чипровци. Рубриката „Поетичен салон” представя нови стихове от четирима поети.

Две лекарки станаха почетни граждани на Бойчиновци, ученици от Берковица и Вършец участват в европейски конкурс за рисунка, ансамбъл „Младост” в Монтана се върна с приз от международен фестивал за най-добра хореография, съобщава още „Слово плюс”. 

ВАРНА

Заради разминаване в коловозите фериботният комплекс блокира. Тази тема, но с въпросителен знак в заглавието, е разработена във вестник "Черно море". Само мост №2 обслужва руските кораби в момента, но той предстои да бъде затворен за планов ремонт. По този начин може да се окаже невъзможно обслужването на двата руски кораба по линията Варна – Кавказ, четем още в изданието.

Данъчните отчетоха над 600 проверки по Северното Черноморие, отбелязва още "Черно море". Склад за плодове е рекордьор по укрит оборот. Повторни проверки предстоят в 176 от проверените вече обекти. След проверка на НАП, склад вдигна оборота си с 465%, четем по същата тема в "Народно дело". Водещото заглавие на вестника е “Трафиканти изнасят болни жени за сексгаври”.

Табла за улични лампи зеят разбити на спирка на “Градския транспорт”, четем в същото издание. Разбитото електрическо табло е закрепено за стълб от мрежата на варненските тролеи, показва снимка от страниците на "Народно дело".

Имотите във Варна се плащат кеш, сочи справка в Агенцията по вписвания, публикувана в "Народно дело". Едва при една шеста от сделките се ползва ипотечен кредит. 2535 са имотните сделки реализирани, според регистъра през последното тримесечие.
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Арбанаси пред заплаха да загуби статута си на резерват, съобщава областния всекидневник "Борба". В община Велико Търново са разтревожени от промените в закона за културно наследство, според които Арбанаси може да изгуби най-високата степен за защита на автентичност, което от своя страна дава възможност за по-либерално строителство.

Селото е основна туристическа дестинация именно заради статута си на паметник на културата и автентичната архитектура. Над него обаче тегне проект за нови правила за застройка извън регулация. На два пъти те бяха стопирани от бившия Национален институт за паметниците на културата, но въпреки това в момента се подготвят нови, пише изданието днес.

Общината продава 15 645 куб.м дървесина, съобщава в петък вестник "Янтра днес". 15 645 кубически метра дървесина предлага за сеч и продажба от горите си Община Велико Търново за догодина. Количествата са заложени в лесоустройствения проект, който беше одобрен от ресорните комисии в ОбС преди гласуването му на сесия. Продаваме стояща дървесина на корен, което означава, че няма да имаме разходи за сеч и транспорт, а само ще маркираме, обясни инж. Радослав Славов, управител на общинското предприятие "Горско стопанство", научаваме от изданието.

БЛАГОЕВГРАД

Антимафиоти и данъчни подпукаха сарафски бюра в Пиринско, пише вестник „Вяра”. Полицейската операция е била за противодействие на престъпления против паричната и кредитната система, съобщаха от МВР. От бюро "Фоки", намиращо се в Благоевград, спецполицаите иззели 200 000 долара, 43 ловни патрона, компютърна конфигурация и документи. От другото бюро - в Петрич, са иззети пистолет с изтекъл срок на разрешителното, 84 патрона и документи.

Шампион по борба стана подсъдим за агресия към благоевградски полицаи. 33-годишният Любен Илиев вчера бе изправен в съдебната зала заради екшън, който се разиграл преди три месеца. На 14 юли около 04,30 ч. в близост до закусвалнята на Бакалов станал скандал между група младежи.

1 000 000 лв. годишна печалба във “ВиК-Дупница” поиска председателят на местния парламент Ивайло Константинов от новия управител на общинското дружество Илия Илиев. Това стана на извънредното заседание на Общинския съвет, който одобри резултатите от конкурса за управител на предприятието. Съветниците утвърдиха и програмата за управление за 3-годишен период, възнаграждението на управителя в размер на 1397 лв. и възложиха на кмета да сключи договор с Илиев.

51-годишен собственик на вила за гости на Кирилова поляна е с 5 счупени ребра, след като бил пребит от колегата си В. Балабанов - също бизнесмен и хотелиер. Жертвата Цветан П. от с. Стоб, община Кочериново, е собственик на вилата за гости вляво от пътя за Тиха Рила и Рибните езера. Онзи ден вечерта към 20 часа той бил нападнат от съседа си, 30-годишния В. Балабанов от град Рила, собственик на бунгалата под Кирилова поляна.

Лек автомобил "Фолксваген Голф” се запали в движение и изгоря в Благоевград. Злополучният инцидент стана към обяд на ул. „Братя Миладинови”, близо до болницата. Колата се спускала по стръмната улица, когато предната й част пламнала в движение. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай