Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

„От 15 октомври – синя зона”, съобщава вестник „Видин” на първата си страница. Изданието разяснява как ще бъде приложена идеята за платено паркиране  във Видин. Предлага и карта на центарлната градска част, където са улиците от зоната.

Интервюто в броя е с главния художествен ръководител на фолклорния ансамбъл „Дунав” – Наталия Кирилова. Озаглавено е „Българското хоро ни преражда”, а от него става ясно, че ансамбълът ще ръководи млада жена, която идва от ансамбъл „Тракия” – Пловдив. Всяка сряда танцьорите ще репетират на централния площад и канят деца и възрастни да са заловят на тяхното хоро.

За фестивал на виното и ракията в Белград разказва още вестникът. В него участвали две видински винарни – Рабиша и Боровица. Те предложили за дегустация от жителите на града ракии  и вина заедно с фирми от Сърбия, Италия, Португалия, Хърватия.

С 2 млн. лв. от ЕС в село Стакевци се създава пъстървово стопанство, пише още в днешния брой. Годишно в него ще се произвеждат 140 тона от този вид риба.

Цифровизацията започна от Белоградчик, съединяват Дунав мост 2, готов е българският екип за управлението му, 700 бедни жители на област Видин се хранят в социални трапезарии, обраха полицейския участък на Арчар, съобщава още вестник „Видин”.

Културната тема е представена от рецензия за тринайстата книга на видинската писателка Снежина Николова, новини от награждаването на видинския фотограф Боян Иванов в Брюксел. Досега в кампанията за възраждане на библиотеката на видинското читалище „Цвят” са събрани 350 книги, дарени от видинчани, четем още във вестник „Видин”.

ВАРНА

„В мизерията на гетото Тошко и Ганка направиха 12 деца и дядо гледал едното в щайга”, е водещото заглавие на вестник „Народно дело”. На следващите си две страници изданието разказва историята на Тодор Маринов, който за 34-годишния си живот е успял да излежи няколко присъди във Варненския затвор и да създаде 12 деца. Той и съпругата му Ганка, заедно с децата, които са повече от един футболен отбор, живеят в крайна мизерия в коптор в гъбената махала на варненското село Каменар. Никой от наследниците не ходи на училище, а най-малкото е кърмаче. Подробностите за начина им на живот са разказани на страниците втора и трета на „Народно дело”.

Дългата опашка, която се изви вчера сутринта пред църковната постройка до варненския храм „Света Петка”, може да се види на снимка на шеста страница на „Народно дело”. Поводът беше празникът на светицата, както и за самото място, кръстено на нейно име. Храмът „Света Параскева Петка” е разположен в централната част на Варна и е една от малкото църкви, която не е била разрушавана, допълва всекидневникът. Тойй припомня, че нейното пълно изографисване е едва през 1973-та година от зографа Александър Сорокин.

„Освободиха от наказателна отговорност подкупен лекар”, е заглавието от първа страница на другия варненски всекидневник „Черно море”. Състав на варненския окръжен съд освободи от наказателна отговорност д-р Тони Йолов. Магистратите му наложиха административно наказание от 1000 лева глоба за това, че взе 300 лева рушвет от жена от село Лопушна, за да й издейства инвалидна пенсия, информира вестникът.

„Областният управител на Варна, кметовете на общини и ръководителите на ведомства обсъдиха подготовката на региона за зимния сезон”, пише още вестник „Черно море”. На заседанието бе посочено, че училищата и детските градини са снабдени с достатъчно гориво за студените месеци. „До 2 ноември ще станат ясни резултатите от проверките на техниката за почистване и поддържане на пътищата в областта, които са с обща дължина 712 километра”, четем още от страниците на всекидневника „Черно море”.

ДОБРИЧ

Водеща тема на добричките всекидневници е визитата на БСП депутатите в областта – Петър Димитров и Емилия Масларова. „Нова добруджанска трибуна” акцентира върху изявлението на Димитров, който казва, че се надява пицарията на финансовия министър да затваря. Масларова пък алармира, че българският народ изчезна, цитира думите им медията. „Добруджанска трибуна” извежда като акцент от посещението това, което БСП ще иска в пленарна зала увеличение на детските добавки и майчинството.

От първата си страница още днес „Нова добруджанска трибуна” съобщава, че пловдивска фирма е спечелила търговете за земя с поименни компесаторни бонове в Добричко. В броя си още ежедневникът информира за проведената отчетно-изборна конференция на ДПС – Добрич, на която е бил преизбран досегашният областен лидер на партията.

„Добруджанска трибуна” от първата си страница отделя място за изявлението на премиера от вчера, който каза, че плоският данък остава. В рубриката си „Акценти” ежедневникът информира, че е приключила жътвата на слънчоглед в областта, като е достигнат среден добив от 237 кг от декар.

БЛАГОЕВГРАД

„Пожар изпепели дискотеката на благоевградското ексченге Борислав Николов”, съобщава вестник „Вяра”. Откритият бар около басейна, както и покривът на заведението, са унищожени. Бившият полицай Боре Силата е невредим като по чудо, тъй като е спял на първия етаж в сградата.

45-годишен мъж от невестинското село Рашка Гращица бере душа в столичната болница „Пирогов”, пише вестникът. Трактор МТЗ премаза Росен Захариев в събота около 18 часа, след като стопанинът приключил със засяване на пшеницата. Мъжът бил извън кабината на машината, тъй като тя отказала да потегли.

Почина екскметицата на Перник Антоанета Георгиева. Първата жена управник в историята на общината си замина от този свят на 50 години след тежко боледуване. Тони, както я наричаха всички, бе с голяма харизма и много обичана.

Масивен етаж от къща в село Струмешница на семейство Петър и Елка Бръчкови е обявен за публична продан. Бившият земеделски лидер от партията на Анастасия Мозер и съпругата му – бивш зам.-началник на митница Кулата от времето на Иван Костов, когато шеф бе Иван Будимов - Елка Бръчкова, са с наложена възбрана върху имота в квартал 4 по плана на село Струмешница. От него на публична продажба е обявен само вторият жилищен етаж, уточнява изданието.

Дами от ГЕРБ в Перник правят граждански мирен протест пред сградата на общината. Утре от 17 часа жените ще настояват пред кметицата Росица Янакиева редовно да се извозват боклуците от контейнерите, да се почисти градът и да има добра хигиена най-вече на детските площадки. „Нека всички бъдем съпричастни към чистота в общината, нека Перник стане модерен и чист европейски град”, призовават дамите от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай