Порой и градушка удариха морето

Градушка паникьоса Варна месец след потопа

Порой и градушка удариха морето | StandartNews.com

Порой удави Бургас, дърво затрупа бар

След потопа във Варна и Приморско порой удави и Бургас в събота следобед. Шахти бълваха вода като гейзери, а на ул. "Александровска" водата бе до колене. Най-критично бе положението с участъка от кръстовището на бул. "Цар Петър" и бул. "Иван Вазов" до светофара в началото на бул. "Булаир". Цялата дъждовна вода откъм площад "Тройката" и по бул. "Богориди" се стичаше, за да се събере точно на пешеходната пътека до жп гарата, с което покачи нивото до 40-50 см. Няколко автомобила и автобуси на градския транспорт закъсаха. От стихията се разбиха и част от новите плочки по ул. "Александровска", а десетки мазета и приземни етажи бяха наводнени. Изключително тежко бе и положението на ул. "Димитър Димов" до бензиностанция "Шел", както и по ул. "Гладстон".

Дърво се срути върху капан "Дюн" в Морската градина на Бургас при голямата буря. За ужас на десетината души - персонал и клиенти на заведението, дървото паднало право върху масите. Истински късмет е, че не е ударило никой, коментираха пожарникари, пристигнали на мястото.

До късно вечерта те не успяха да обяснят дали гръмотевица или силният вятър са съборили дървото.

По същото време градушка удари центъра на Варна в събота, точно месец след невиждания потоп на кв. "Аспарухово". Страшен порой отново заля улиците на морската столица. Дъжд с градушка падна и в Златни пясъци, където алеите се наводниха и станаха непроходими. След като водата от небето се изля, близо 15 минути продължи гръмотевичната буря. Дъждът падна на две вълни, като втората бе доста по-силна.

От Метеорологичната служба в Морската градина обясниха, че са получили сигнали от притеснени граждани, които са търсели информация. Те са съобщили, че улици из целия град са били наводнени, а в центъра на Варна е паднала и градушка. 16 л на кв. м са паднали в Морската градина, което е 1/3 от юлската норма, каза дежурният в НИМХ-клон Варна. Подадени бяха сигнали само за няколко паднали дървета.

Язовир заля поле с риба

Заради поройния дъжд, който се изсипа преди дни по Южното Черноморие, частният язовир край село Веселие преля и отрупа нивите с тонове риба. Собственикът Георги Стоев, който държи и мандра "Веселие", решил още преди време да зариби язовира, съобщи "Блиц". Вследствие хиляди толстолоби, шарани и таранки се мятаха на сухо, след като отмина приливната вълна, разказват местните. Част от рибата била отнесена към морето, където не може да вирее, понеже е сладководна, и ще се върне обратно, но този път в Ропотамо, коментират от селото.

Мълвата за случката се разнесла за минути и хиляди хора се запътили натам, за да събират мъртвата риба. Някои тръгнали пеша до мястото, намиращо се на 5 километра от селото, и едва отнесли по един 15-20-килограмов толстолоб.

61 млн. за бедствието в Североизтока

"За Североизточния регион на страната ни, част от който е и Варна, при природни бедствия могат да се ползват до 61 млн. евро от фондовете за европейска солидарност. Механизмът обаче е сложен, а критериите изискват щетите да са на голяма стойност - минимум 0,4% от БВП". Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на среща с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район "Приморски". По думите му има и други начини да получим европомощ за справяне с щетите, но те изискват действия от страна на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай