Подпочвени води превземат и Новоселци

Подпочвени води превземат и Новоселци | StandartNews.com

Подпочвени води превземат Новоселци, съобщи кметът на селото Панталей Панчев. Те излизат над земята и заливат улици, дворове и къщи. Под вода вече са мазетата и приземните етажи на 40 имота. От общината във Видин раздават на пострадалите чували за пясък, за да изграждат мостове, по които да стигат до входовете си.

Село Новоселци е далеч от Дунава, но се намира в ниска част до Видин. Всяка година при покачване на нивото на Дунав и то се пълни с подпочвени води. Тази година обаче те са по-обилни заради последните дъждове. И при суша в селото вода излиза на 1,80 метра, твърди кметът.

Новоселци е било отводнявано с три канала, които не са чистени през последните години. По тази причина проводимостта им е малка. От общината предприемат спешно почистване на каналите.

Подгизва и намиращият се наблизо ромски квартал на Видин „Нов път". Вече два месеца жителите му живеят в тревога от превземащата къщите им вода.

Вода заля и имоти в село Градец. Приижда и минаващата през селото река Тополовец. 26 къщи в село Симеоново също са залети от подпочвени води. Те активизират и свлачища, които разрушават къщите. Досега са полуразрушени 5 къщи, а 26 в момента са с вода в приземните помещения. Заместник-областният управител Огнян Ценков посети селото и обеща помощ за отводняването му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай