Нашенци и македонци се надлъгват на Фестивал на хумора и шегата

Комшиите могат да ни вземат първото място, че са майстори на лъжите по история, споделят домакините от с. Скрът

Нашенци и македонци се надлъгват на Фестивал на хумора и шегата | StandartNews.com

Благоевград. Стотици наши и македонски самодейци ще се надлъгват на Фестивал навръх 1-ви април – Деня на хумора и шегата. Надпреварата ще бъде в петричкото село Скрът. От години празникът се почита от местните хора, а се канят и много другоселци.

 

Засега заявка са дали десетки селища, сред които има и пет от Македония – от общините Ново село и Струмица. Така надпреварата по хумор и опашати лъжи ще бъде международна. В селото е прочутата „Скрътска академия", за която няма почивен ден. „Славата и се носи не само в региона, но и зад граница. Всички местни хора се гордеят със своеобразната си „Академия на мъдреците".

 

„Винаги намираме изход, дори от най-трудните ситуации, благодарение на нашите „академици". Затова ги търсят отблизо и далеч. А и те пишат сценария на нашите самодейци, които винаги са първи", твърди кметицата на село Скрът Надежда Райчева. На сцената ще излязат стотици мъже, жени и деца, които ще пресъздадат по възможно най-весел начин народни обичаи. Ще има хумористични сценки, скечове и песни. Няма да мине и без награди на общинския фестивал на хумора и шегата, който ще е под мотото „Колкото хора, толкова умове". Осигурени са парични премии за победителите от първо до трето място и в индивидуалните, и в колективните изпълнения. Всеки участник пък ще получи почетна грамота.

 

„Сигурно е, че пак ще сме първи на съревнованието между селата, на което сме домакини всяка година. Защото за нас работят славните ни скрътски „академици". Притесняват ни малко македонците, че и тях ги бива доста в лъжите, особено що се отнася до историята. Нищо чудно да станат първи комшиите", казват с усмивка жители на Скрът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай