Над 202 000 кубика дърва за огрев осигурява ЮЗДП

През лятото търсенето на твърдото гориво е слабо

Над 202 000 кубика дърва за огрев осигурява ЮЗДП | StandartNews.com

Благоевград. Югозападно държавно предприятие – Благоевград ще осигури над 202 000 кубически метра дърва за огрев за местното население през новия отоплителен сезон.

Кампанията по снабдяване с дърва тази година стартира в началото на август. Във всички горски и ловни стопанства е създадена добра организация, така че до началото на октомври да бъдат удовлетворени нуждите на 90% от физическите лица. На повечето места вече са проведени срещи с кметовете на общините за уточняване на необходимите количества и намиране на съвместни решения за задоволяване потребностите на жителите.

Директорът на ЮЗДП д-р инж. Светозар Михайлов също е разговарял с областните управители на Благоевград, Кюстендил, Перник и София. Обществени съвети с участието на представители на граждански сдружения, НПО, кметове на населени места ще подпомагат нормалното протичане на кампанията. Към края на юли се отчита сравнително слаб интерес към закупуване на дърва от физически лица. Продадени са едва 2030 кубика дърва „на корен" и около 34 000 кубика от склад. Средните цени на широколистната дървесина при продажба от склад са между 33 и 38 лева за един пространствен кубичен метър, при иглолистните цената е 24 лева за пространствен кубик.

Около 8500 пр. куб. м дърва ще предложи за продажба от централен склад в Благоевград местното горско стопанство. Според директора инж. Калин Зашев тези количества са напълно достатъчни, като се има предвид, че миналата година от склад са реализирани 7000 кубика. Цените се запазват на нивата на миналата година – 78 лв. с ДДС/пр. куб. м за широколистните видове /дъб и бук/, с включена услуга товарене, разтоварване и транспорт в рамките на града. Иглолистните се предлагат на цена от 42 лв. с ДДС/пр. куб. м.

За жителите на малките населени места в благоевградския регион са осигурени още 1500 кубика на „корен". Това е най-изгодният начин, чрез който се предоставя възможност на финансово затруднени хора да си добият сами дърва на по-ниски цени. Има обаче ограничение, наложено от закона – тези дърва са само за собствени нужди, хората нямат право да ги продават. Очаква се кметовете да представят коректни списъци на най-нуждаещите се, за да не се повтаря ситуацията от миналата година, когато сред социално слабите са се срещали и хора с мерцедеси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай