Музей вари контрабандна ракия

Митничари конфискуваха стоката на нелегалната спиротварна

Музей вари контрабандна ракия  | StandartNews.com

Разград. Митничари нахлуха в етнографски комплекс край Разград и конфискуваха казан за производството на контрабандна ракия. Инцидентът се разиграл в началото на седмицата в музейната сбирка на село Побит камък, където от години е подредена експозиция, която показва на туристите от България и чужбина нашенския бит и култура.

Докато популяризирали уменията на българите за домашен уют обаче, музейните уредници варели сливова ракия, без да имат разрешително за производство на спиртни напитки. Бдителни комшии алармирали властта на тел.112 и митничарите затворили автентичната спиртоварна.

Според уредничката на читалището в Побит камък Росица Ненова, която държи и ключа за етнографския комплекс, става дума за недоразумение. В портфолиото на музея съществува туристическа атракция „варене не ракия" и казанът се използва само по време на посетителски визити с демонстрационна цел, твърди тя. За това служел и пълният с джибри казан в двора на комплекса, от който се захранвала със суровина историческата спиротварна.

От отдел „Култура" в разградското кметство потвърдиха, че конфискувания от митничарите казан има експонатен номер и не се използва за комерсиални нужди. Общинарите твърдят, че затварянето на спиртоварната ще удари туристическия поток, който възприемал атракцията с домашния алкохол като хит в програмата.

От агенция „Митници" в Русе обаче са категорични в решението си да затворят казана за музейна употреба, заради липсата на лиценз. Етнографският комплекс в село Побит камък ще трябва да плати и глоба от 1000 лева, задето вари акцизен спирт без разрешително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай