Миньори направиха празничен подарък на училищни библиотеки

Миньори направиха празничен подарък на училищни библиотеки | StandartNews.com

В навечерието на 3 март въглeдобивната компания „Мини Марица-изток" направи празничен подарък на три училища в община Раднево.

Луксозни издания на български автори получиха библиотеките на 2-ро- основно училище „Св. Паисий Хилендарски", професионалната гимназия „Гео Милев" и основно училище „Поп Минчо" . Това са пълната поредица от 5-те тома „Избрани произвeдения" на Гео Милев, 4 тома творби на Елин Пелин и 6 тома на Йордан Йовков..

Датата за инициативата не е избрана случайно. За работниците и служителите на „Мини Марица-изток" националния празник е и повод за професионално самочувствие и гордост. На 3 март 1952 г. е направена първата копка на рудник „Трояново-1", което поставя началото и на добива в Източномаришкия въглищен басейн. Днес находището се разработва от три открити рудника – „Трояново-1", „Трояново-север" и „Трояново-3" с продуктивна площ около 240 кв. км. Повече от 60 години дружеството гарантира енергийната стабилност на страната, като осигурява въглищата за производството на около 35 на сто от електрическата енергия на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай