Мазут оплеска бутикови яхти

Богаташи вече вързаха на кея в Бургас 25 плаващи красавици

Мазут оплеска бутикови яхти | StandartNews.com

Варна. Западен вятър оплеска с мазут бутикови яхти. Въздушната стихия докара мазните петна след разлив на кея на Морска гара-Варна, където плаващите красавици били вързани. За това алармира Никола Костов, търговски шеф на LZЯхтинг - фирмата, която държи яхтения понтон в района. Мръсотията се изля върху скъпите лодки, собствениците им са бесни, допълни морският вълк. Изцапана била и най-кокетната ветроходна яхта на американец, който я държи на кея от 3 години насам. Само да я види на какво е заприличала, веднага ще си тръгне, каза Костов. Бялата луксозна яхта, която събира очите на познавачи и туристи, била наклепана до неузнаваемост. Трябва да се чисти на 5 ръце и след това да се търка с шкурка, казват яхтсмените. Сигналът за разлива е подаден в Изпълнителна агенция "Морска администрация" и в РИОКОЗ Варна.

Сезонът на яхтите започна, има гостуващи повече от дузина. На понтона са вързани над 25 наши и чужди луксозни лодки. Наскоро е имало и два катамарана, дошли за оборудване и пълно сервизно обслужване пред новия сезон.

Няма задържан кораб за мазута, трудно е да се нарече разлив, обясни капитан Валентин Енчев, шеф на Морска администрация. След подадения сигнал в късния следобед е изпратен нефтосъбирач, който е обрал петната. Според очевидци най-голямото от тях е надхвърляло 50 кв. метра. Така се получава при северозападен и западен вятър, петната се събират на едно място в близост до яхтите и правят поразии, коментира още капитан Енчев.

Актуална метеорологична информация за скоростта на ветровете можете да намерите тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай