Мъж запушва дига с риск за живота си

Мъж запушва дига с риск за живота си | StandartNews.com

Станимир Томов, жител на бедстващото вече седмица Раднево, е рискувал живота си при укрепване на дигата на р. Сазлийка. Това съобщиха от общината с благодарност за проявения от него кураж и смелост. Завързан с въже, Станимир е бил спуснат под водата, за да запуши клапа на дигата, която се отворила от силните води. След това скъсаният участък на дигата на Сазлийка в района на кв. Гипсово е бил укрепен с чували с пясък. 48-годишният Станимир Томов имал малко магазинче в квартала. Хората не са изненадани от куража и готовността му да помогне в бедствената ситуация. Те го познават като отзивчив и милосърден човек, който често давал и продукти на вересия на закъсали съкварталци.

От общинския кризисен щаб обявиха, че нивото на реките Сазлийка, Кумурджа и Блатница, които наводниха града и селищата в общината, макар и бавно спада. Най-тревожно оставало положението в ромския кв. Кантона в общинския център. Двайсетина паянтови къщи, повечето незаконни, били застрашени от самосрутване. Някои от тях вече били изоставени. Евакуирани и настанени в местната болница "Д-р Димитър Чакмаков" са 5 семейства - 9 възрастни и 7 деца. Общината обяви, че се нуждае от фургони, в които да бъдат настанени останалите без дом ромски фамилии. Към БЧК пък е отправен апел за осигуряване на бедстващите постелъчен материал и топли дрехи.

Река Сазлийка минава през Старозагорска и Хасковска области. Тя е ляв приток на Марица. Дължината на Сазлийска е 145 kм, което й отрежда 16-то място сред рекитеу нас. Река Сазлийка се явява 5-та по големина река във водосборния басейн на Марица след Тунджа, Арда, Едирне и Тополница. Името й идва от турското наименование на растението папур (typha) - "саз".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай