Лека присъда за убийци шокира Враца (ОБЗОР)

Лека присъда за убийци шокира Враца (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цофъра, Скинара и Акулата получиха 18 г., родителите едва не припаднаха

По 18 години затвор получиха тримата убийци на 16-годишния Николай Димитров от Враца, пребит до смърт с ритници на 31 август 2008 г. пред дискотека в града. Тийнейджърът изпадна в кома, не излезе от нея и почина в столична клиника.
Петчленният наказателен състав на Врачанския окръжен съд, начело със съдия Петя Вълчева, обаче прие, че Николай не е убит по особено мъчителен начин от Иван Каменов-Цофъра, Калин Димитров-Скинара и Ивайло Иванов-Акулата. Според магистратите, убийството е извършено само по хулигански подбуди и с особена жестокост. Съдията приспадна от присъдите на Цофъра, Скинара и Акулата времето, в което са били с мярка неотклонение "задържане под стража". Това означава, че реално те могат да излязат от затвора до 10-12 години. Тримата ще трябва да платят и по 70 000 кръвнина на всеки един от родителите на загиналото момче. Присъдите не са окончателни и могат да се обжалват от страните в 15-дневен срок в Апелативния съд в София.

През цялото време, докато съдебният състав четеше присъдата за убийството, майката, бащата и сестрата на Ники държаха снимката му, предаде konkurent.bg. Това, което най-много потресе почернените родители и всички в залата, беше решението на местните магистрати, че синът им не е убит по особено жесток начин. "100-килограмова мутра да скача върху главата на дете явно не е мъчително", гневяха се близки на жертвата. Роднините и приятелите на Ники настояваха виновниците за смъртта му да лежат до живот. Най-тежкото наказание за Иван Каменов, Калин Димитров и Ивайло Иванов ден по-рано поиска и прокуратурата. След прочитането на присъдите родителите на Ники не можеха да промълвят и дума. Майката Нонка Лилова се разплака и за малко не припадна в съдебната зала, а съпругът й се вцепени и не можеше да си поеме въздух, съобщи местният сайт tribali.info. Адвокатът на почернените родители Григор Вълков заяви, че все още не може да прецени как да действат оттук нататък, тъй като самият той е в много тежко емоционално състояние. При всички случаи присъдата ще бъде обжалвана.
Пред съдебната палата страстите също се разгорещиха, щом събралите се научиха за леките присъди. Там бяха и медиците от Българския лекарски съюз, които за втори ден дойдоха да подкрепят семейството на убитото момче.

"Това не са адекватни присъди. Човек, отнел живота на едно 16-годишно дете, не може да бъде наказан с 18 г. затвор", категорични бяха лекарите. "Защо ги оправдаха наполовина. Как да не е убит по особено жесток начин. Какъв по-жесток начин да умреш има?", коментираха присъстващите.

Адвокатите на тримата обвиняеми също бяха учудени от решението на магистратите. "Щом са толкова виновни и са извършили такова деяние, защо им дават минимални присъди", коментираха защитниците.

"Нашето семейство е изпепелено. Дори с доживотна присъда тримата обвиняеми не могат да платят за убийството на детето ми, какво остава за смъртта на цялото ни семейство. Ние вече не сме същите, бъдещето ни не е такова, каквото трябваше да бъде. Няма присъда, която да ни удовлетвори", каза пък почернената майка.

Eдна дума довела до зверския побой

Една-единствена дума "цайсмен" е станала причина за зверския побой над 16-годишния Николай Димитров, довел до смъртта му.

Трагедията се разиграла пред врачанската дискотека "Бирхале", в която ученикът бил с приятели. Когато излезли от заведението, Ники и негов приятел седнали на парапета отпред. Край тях минал нисък дребен човек с очила. Другото момче му подвикнало "цайсмен". Тогава непознатият, който по-късно станало ясно, че е Иван Каменов-Цофъра, тръгнал към тях и нападнал с юмруци Николай. После някой хванал момчето отзад, докато другите налетели. След това го блъснали надолу по стълбите. Ники нямал спомен какво се е случило след падането, защото изгубил съзнание. Ритан е, докато е бил в безсъзнание. При разследването стана ясно, че в побоя са се включили Калин Димитров-Скинаря и Ивайло Миланов-Акулата. Един от тях натискал с крака си главата на ученика, докато другите го ритали.

Малко преди полунощ майката на Ники - Нонка Лилова, му изпратила съобщение дали всичко е наред. Синът й и отговорил веднага, че е перфектно. "Николай не употребява алкохол, може да се е почерпил нещо с количка. Не пие енергийни напитки, спортува, спазва страхотен режим, защото искаше да кандидатства в Симеоново", разказва майка му.
Веднага след побоя Ники бил откаран в болница.

Неврологът, който го прегледал, обаче казал, че момчето има само комоцио.

"Пуснаха ни от болницата с подобрение. Така ни казаха. Епикриза не сме получавали. На другия ден беше дезориентиран, вечерта вдигна температура, а в следващия един час направи страхотен гърч и изгуби съзнание. Нещата се развиваха страшно бързо и по тази причина го вкараха в медикаментозна кома. После изпадна в собствена кома. В "Пирогов" лекарите го прегледаха на скенер със съдова програма и казаха, че такава картинка не са виждали. Външно той имаше нараняване само на лявото око и слепоочието, но вътре и имал травми по целия мозък", разказва майката.

"Живеем в джунглата. Никой не е помогнал на детето ми, никой не е повикал полиция, а наоколо е имало над 20 човека, които са гледали", допълва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай