Кметът на Кърджали даде старт на пробите на пречиствателната станция

Кметът на Кърджали даде старт на пробите на пречиствателната станция | StandartNews.com

Кърджали. Кметът на Кърджали Хасан Азис даде старт на 72-часовите проби при експлоатационни условия с отпадъчна вода на пречиствателната станция. Пробите се извършват от немската фирма „БИОГЕСТ", която е изпълнител и на цялата технологична част.

В момента се изпробва и интернет връзка за директно следене на параметрите от седалището на фирмата в Германия за предприемане на мерки при евентуални отклонения от параметрите. Изпробва се и компютърната система за управление на целия технологичен процес. ПСОВ е изпълнена сто процента като строително-монтажни дейности. В момента се провежда подбор на специалисти за обучение, които ще следят и управляват технологичния процес. Сред обявените работни места са за енергетици, електромонтьори, инженер-технолози, еколози, лаборанти. Предвижда се персоналът да бъде около 25 души.

Съоръжението вече е захранено с ток и е сключен договор с ел.доставчика EVN. Освен това е направен монтаж на оборудването от Германия. В готовност за работа са и съоръженията в газовото стопанство към станцията. Лабораторията в хидросъоръжението също е готова за експлоатация. На място са извършени контролни проби и замервания, съобщи ръководителят на проект „Воден цикъл" в Кърджали инж.Митко Синабов. Изграденото хидросъоръжение е изключително модерно оборудвано. Уникалността идва от наличието на така наречената КО-генерация. Чрез нея се произвежда метан от отпадъците като гориво за работа на ел.генератор, което ще намали разходите за ток. По договор след няколко месеца ПСОВ в Кърджали трябва да започне работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай