Кметъла донесе "пръстен-убиец" в град Елена

Кметъла донесе "пръстен-убиец" в град Елена | StandartNews.com

Велико Търново. Уникални находки от археологическите проучвания, на нос Калиакра донесе кметът на Каварна Цонко Цонев в Елена.

Любителите на археологията могат да видят уникалния "пръстен-убиец" със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век, напълно запазен кръст-енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица, както и накити и монети, свидетелстващи за търговските връзки на населението с редица царства, републики, градове-държави. Археологическа изложба „Реликвите на Калиакра" бе открита в къща музей „Иларион Макариополски".

Експонатите потвърждават, че през Средновековието Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, важна средновековна крепост и значим пристанищен град на Черноморието, изключителен култов център.

На откриването присъства авторът на експозицията доц. д-р Бони Петрунова, която е зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН и под чието ръководство се извършват археологическите проучвания. На събитието присъстваха кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев, кметът на община Каварна Цонко Цонев, председателят на ОбС Елена Валентин Гуцов, служители от общинските администрации в Елена и Каварна.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай