Канди Сас: Кучетата имат чувства като нас

Българско куче се обучава за спасителни операции в Германия

Канди Сас: Кучетата имат чувства като нас | StandartNews.com

Смолян. Канди Сас е родена във Великобритания. Има трима сина, живяла е в Канада и Италия. Управлява ферма за породисти коне в Нюмаркет, Англия, преди да дойде в България и да се влюби в природата ни. Запленена от красотата на едно родопско село, Канди продава бизнеса си на Острова и купува къща в Полковник Серафимово, Смолянско. Кучетата и конете са голямата любов на английското семейство, която пренасят и в селото. Виждайки колко бездомни животни има по улиците ни, Канди създава фондация „Малките ангели"/ Little Angels Rescue. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже на колко кучета е успяла да намери дом в чужбина и как България може да се справи с нарастващата популация на бездомните кучета.

 

 

-Канди, ти много обичаш кучетата и като цяло животните. Кога започна тази любов?

-Винаги съм обичала животните, откакто бях малко момиче. Въобще през целия ми живот съм била свързана с коне, кучета и котки. Когато бях малка прекарвах много от времето си с една възрастна жена, която много обичаше животните и ми казваше как да се отнасям с тях.

 

-През първите месеци в България си прибрала няколко палета на пътя за Бачково. Оттогава ли започна да се грижиш за бездомните кучета в Смолянско?

- Нямах и идея, че в България има толкова голяма популация от нежелани животни докато не дойдох да живея тук. Разбрах, че никой не иска бездомни кучета и има много такива на улицата. Когато намирам ранени, болни или много малки кучета, искам да ги прибера вкъщи, но в един момент разбрах, че е невъзможно да приютя всички. След това открих начин със сестра ми, която има фондация в Германия и така тя ми помага да им намеря дом там.

 

-Тогава ли ти хрумна да направиш фондацията?

-Да. Основах я и започнах да набирам средства за пътните разходи на кучетата, на които намираме дом в Германия. Много хора сигурно си мислят, че ние правим пари от продажбата на кучета. Истината обаче е, че плащаме по 100 евро на всяко куче, което изпращаме в Германия и отгоре на това то трябва да бъде кастрирано, ваксинирано, с микрочип и паспорт. Освен това е нужно всяко куче да е обучено как да живее в домашни условия, да се социализира с други кучета и хора. Хората в Англия и Германия не държат своите кучета на каишка, но те трябва да знаят как да се държат в домашни условия, защото вече не са на улицата.

 

-Искаш да покажеш на хората как да се отнасят към кучета по хуманен начин и да научиш децата за грижа към животните. Това ли е мисията на Little Angels Rescue и хората, с които работиш?

-Много българи имат различно отношение към животните, което се различава от това как в други страни от ЕС гледат на техните домашни любимци. Много европейци гледат на българите като жестоки и безчувствени хора по отношение на техните животни. Надявам се да променя това за в бъдеще. Сега българите могат да работят в чужбина и да видят, че в страни като Англия, Германия и Холандия няма животни на улицата като в България. Хората в тези страни плащат всеки месец такса за своето куче и имат много по-строги наказания, ако го оставят на улицата. Кучетата се идентифицират с микрочип, който е регистриран в базата данни, така че всяко куче може да бъде проследено и върнато на неговия собственик. За съжаление тук няма такава база данни, дори и вашето куче да има микрочип, то ще бъде регистрирано в населеното място, в което живеете или само при ветеринар. Искам да научим децата, че животните чувстват болка, студ, глад и тъга, както и да знаят как да се грижат за тях правилно.

 

-Наскоро фондацията ти навърши 1 г. Какво постигнахте за този период от време?

-През изминалата година не само, че намерихме дом на много кучета, а и насърчихме кастрацията на местните кучета и котки, за да не могат те да се размножават. Спасихме 72 кучета, а други 254 бяха кастрирани. "Малките ангели" подариха нови колибки на две селски кучета в Полковник Серафимово, които до момента имаха много лоши условия на подслон и много къси вериги. Те и други вече имат топли колибки и по-дълги вериги, за да се разхождат по-свободно и да правят повече упражнения.

 

-Помогнала си на много кученца да оздравеят и да намерят свой дом. Разкажи ни за няколко от тях, които няма да забравиш.

 -Историите са много. Преди време ми разказаха за малко куче със счупен гръбнак в близко село, затова отидох да видя какво се е случило. Оказа се, че травмата на кучето е стара и не го болеше, затова го взех вкъщи, където е и сега. Нейното име е Мини и тя пътува с мен из цяла Европа, летяла е със самолет и има специално изработени колела, с които да ходи и тича, а преди не можеше да се движи.

 

В края на миналата година открих болно куче на магистралата между София и Пловдив. Там то не може да намери храна, защото има ограда от двете страни на пътя. Върнах се обратно и я заведох в Серафимово. Кръстих я Карма. След това й намерих нов дом в Шотландия. Например Индия, която се скиташе в моето село и е много умна, вече е в Германия. Там трета година се обучава за куче спасител. Скоро ще бъде много полезна при земетресения или други бедствия и много се гордея с нея.

 

 

-От помощ си и на много хора в селото за бездомните кучета и домашните им любимци. В началото много от тях не са те харесвали заради многото животни, с които живееш. Какво се промени в отношението на хората към семейството ти през годините?

-Не съм сигурна, че отношението на хората от селото се е променило или аз се научих да уважавам начина, по който мислят те, вероятно по малко и от двете.

 

Какви са плановете и програмите, по които фондацията работи в момента? Сътрудничите ли си с Община Смолян?

-Нашата мисия през тази година е да насърчим кастрирането на кучетата и котките. Току що се завърнахме от 5-дневна безплатна кампания за кастрация, при която успяхме да кастрираме 183 котки и кучета в смолянските села. Това намалява популацията и спира раждането на нежелани кучета и котенца. Работили сме и с Община Смолян, но в този момент не си сътрудничим.

 

Какво искаш да кажеш на българите, които не се грижат хуманно за домашните си любимци?

-Кучетата са интелигентни и чувстват болка точно като нас. Всяко животно заслужава основни неща в живота като храна, вода, подслон и място, на което да играе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай