Изложба за годишнината на Бинка Желязкова в Свиленград

Изложба за годишнината на Бинка Желязкова в Свиленград | StandartNews.com

Хасково. Свиленград отбеляза 90-ата годишнина от рождението на първата жена кинорежисьор в България Бинка Желязкова с фотоизложбата „Икона на българското кино".

Бинка Желязкова е родена в южния крайграничен град на 15 юли 1923 г. Тя е обявена за почетен гражданин на Свиленград от 2010 година.

Освен подредените от общинската библиотека фотоси, още две събитията бележат годишнината - радиопредаване по Общинско радио, посветено на големия кинотворец, и изложба с автентични документи от семейството на Бинка Желязкова. Семейни снимки от детството и ученическите години на именитата свиленградчанка, свидетелствата за завършено образование от първо до четвърто отделение на нея и братята й – Никола и Любомир. Изложението е интересно и с показаните от колекцията на Желязкова художествена литература, драматургични произведения и други, надписани собственоръчно от нея, публикации за живота и творчеството й, писма от съпруга й сценаристът Христо Ганев до ръководството на община Свиленград.

Режисьорката прави 7 игрални филма: "Животът си тече тихо...", "А бяхме млади", "Привързаният балон", "Последната дума", "Басейнът", "Голямото нощно къпане" - номиниран за Кан, "Нощем по покривите" и два документални.

Голямото признание за Бинка Желязкова идва през 1996 г., когато е обявена за лице на киното в Източна Европа, а портретът й се появява върху корицата на сборника "MovEast". През 2007 година заедно със съпруга й са удостоени с голямата награда за цялостен принос към българското кино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай