Изграждат 48 километра алеи за велосипедисти в Пловдив

Изграждат 48 километра алеи за велосипедисти в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. До една година велосипедите ще са един от най-предпочитаните видове транспорт в Пловдив. Това ще стане възможно на изграждането на 48 километра велоалеи, които ще пресичат целия град надлъж и нашир.

11 километра пътища за велосипеди вече са изградени, затова те ще бъдат само рехабилитирани. Остават още 37 километра и градът ще се нарече с право велостолицата на България, коментира кметът Иван Тотев, който подписа договора за изграждането им с фирмата изпълнител на проекта, част от големия мегатраспортен проект под тепетата. Приключването на работата по велошосетата е планирано за пролетта на следващата година. Освен, че ще опасва целия град, към веломрежата ще влизат и всички алеи, които са част от проектите за реконструкции на булеварди под тепетата.

С тях общото трасе за колоездачи ще стане над 65 километра. Проектирането ще отнеме близо 3 месеца, след което започва същинската работа по изграждане на алеите. Към проекта са включени нови бордюри, антипаркинг ленти, сигнализации и 660 велостоянки, които ще бъдат разположени на различни места в целия град.От своя страна пък общината ще има свой велопарк за отдаване на колелета под наем, които ще бъдат оборудвани с джипиеси. Общата стойност на проекта е 15 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай