Искат 25% по-ниски такси за маси на открито

София взима по-висок наем за хапване и пийване на тротоара от Виена

Искат  25% по-ниски такси за маси на открито | StandartNews.com

С 25% да падне таксата за поставяне на маси и столове в градинки и на тротоари от кръчмите и кафенетата. За това настояват от столичната асоциация на ресторантьорите, каза председателят на организацията Атанас Димитров.

Вече е проведена среща с представители на Столична община, за да бъдат поставени проблемите на бранша и да се търси решение, обясни той. В момента тротоарното право у нас е едно от най-скъпите в Европа, обоснова исканията на ресторантьорите Димитров. В София наемът на 1 квадратен метър за месец струва на собствениците между 27 лв. и 36 лв. според квартала, в който е заведението. В австрийската столица Виена цената е 10 евро. Тези наеми са непосилни за собствениците, заяви Димитров.

Поставянето на няколко масички с по 4 стола излиза на ресторантьорите между 550 и 700 лв. месечно. В същото време собствениците плащат наем и за самите заведения, които след забраната за пушене стоят празни, а клиентите се преместиха на масите на открито. Така сме принудени да плащаме двоен наем, за да работим, оплакаха се от бранша. Ако се намали наемът, ще имаме възможност да разполагаме повече маси пред заведенията и да си осигурим повече клиенти, обясняват представители на бранша. В същото време голяма част от собствениците на заведения, които сега ползват тайно местата пред баровете и ресторантите си и плащат подкупи за това, ще излязат на светло, обясни Димитров. "През 2011 г. проведохме поредица от срещи със Столична община и сме благодарни, че тогава срещнахме разбиране и таксата за тротоарно право беше намалена с 25%. Тогава обаче постигнахме и договорка това да се случва поетапно и таксата отново да бъде намалена. Сега също имаме разбиране от страна на екипа на кмета Йорданка Фандъкова и се надяваме да срещнем подкрепа", допълни Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай