ИАРА се върна край морето

ИАРА се върна край морето | StandartNews.com

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) се завърна в Бургас. Това се случи след продължителни преговори между местната и централната власт. За връщането на ИАРА в морския град настояваха и от рибарските сдружения. Очакванията са по този начин да бъде улеснена дейността на целия бранш. Досега за уреждането на документи и получаването дори на един подпис се налагаше рибарите да пътуват до София.

Администрацията на държавната агенция ще работи в обновена сграда, която се намира на територията на Пристанище Бургас. Централата на ИАРА в морския град беше открита със специална церемония, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, министри от кабинета му, кметът Димитър Николов, депутати и местни политици. "На територията на Бургаска област се намират 60% от риболовния флот на страната, както и по-голяма част от рибопреработвателните предприятия. 70% от улова на черноморска риба се извършва тук. След близо 15 г. далеч от морето, ИАРА се завърна в Бургас и това ще спести на хората от бранша излишни главоболия и пътувания до София само за един подпис. На всички експерти, които се преместиха от столицата, сме осигурили жилища в нашия град и очаквам Агенцията да работи тук много по-пълноценно", каза кметът Димитър Николов.
Междувременно стана ясно, че рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас вече е одобрено като допустим бенефициент по новата Програма за морско дело и рибарство 2014 - 2020. Това дава възможност на общината да осигури европейски средства за неговата модернизация. Разяснителна кампания ще запознае рибарите с възможностите да кандидатстват по новата европрограма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай