Христо Проданов става почетен перничанин

Христо Проданов става почетен перничанин | StandartNews.com

Христо Проданов е предложен за почетен гражданин на Перник. Предложението е направено от поета Христо Крапер в навечерието на Деня на Перник -. 19 октомври и навършващите се 35 години откакто именият алпинист стана първият българин, изкачил осемхилядник. То ще бъде гласувано на извънредна сесия, която ще се проведе на 24 септември, но предварителните становища на съветниците са положителни.

В продължение на 4 години и половина - от май 1972 до ноември 1976 година - големият български алпинист е работил като началник смяна и топлотехник в мартеновото производство в металургичния завод „Ленин" в Перник ( сега фирма „Стомана") по същото време той е бил член на пернишкия Алпийски клуб.

„Стотици са металурзите перничани, които го познаваха, помнят го и дълбоко уважават подвига му при изкачването на Еверест по един от най-трудните маршрути – Западния гребен, наричан „жестокият път". Проданов извърши изкачването без да ползва кислороден апарат и е единственият алпинист в света, сторил това по този маршрут. Удостояването му с почетното звание ще бъде чест за нашия град", мотивира се поетът Христо Крапер. Към предложението си той е приложил и копия от документите, с които доказва кога и какво е работил Христо Проданов в Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай