Гърменско село смени тютюна с чушки

Гърменско село смени тютюна с чушки | StandartNews.com

Благоевград. Жителите на гърменското село Долно Дряново си намериха алтернатива на тютюна. В селището от 4-5 години бавно, но сигурно чушката измества "зеленото злато" като препитание за хората.

Тази година земеделците очакват добиви от над 150 тона от зеленчука, разкри кметицата на селището Садике Летиф, в което живеят около 1300 души. Близо 250 семейства са се захванали с новата земеделска култура, тъй като им писнало да работят много на тютюневите ниви, а да получават малко пари за тютюневата си реколта.

„Някои обаче гледат и двете култури – тютюн и чушки. Така си осигуряват прилични доходи", обяснява кметицата. Неволята принудила местните хора да сменят отглеждането на тютюн с производство на пипер. „Тук е най-вкусната чушка в България. Селото ни нито е нависоко, че да ни удря слана, нито е в ниското, за да ни плаши росата", твърдят селяните. Разсадът за новата реколта от чушки вече е заложен, а след 15 май започна саденето.

Местните хора се хвалят, че вече разполагат с нови сортове - внос от Холандия, които им осигуряват по-високи добиви. "Аз разчитам на чушката, за да изхранвам семейството си. Тази година ще засадя 3 декара, а очаквам от тях да прибера поне 10 тона от зеленчука. Не се оплакваме и от липса на купувачи", твърди Мустафа. Местните земеделци пласират продукцията си не само в Неврокопския край, а също в Доспат, Девин и Сърница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай