Фотоизложба представя древна и съвременна Армения в Кърджали

Експозицията бе открита от почетния консул на страната в Пловдив Ехиязар Узунян и кмета Хасан Азис.

Фотоизложба представя  древна и съвременна Армения в Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. Фотоизложба „Древна и съвременна Армения" бе открита в арт галерия „КРЪГ" в Кърджали. Експозицията представя арменската природа, древната архитектура на страната, старите християнски храмове, религиозните обичаи, столицата Ереван с почти 3000-годишна история, модерното футуристично строителство, хората на Армения. „С тази изложба Кърджали отправя своя апел и дава пример за мултикултурно сътрудничество, за мултикултурността като проява на толерантност", каза кметът на Кърджали Хасан Азис. Почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян благодари за гостоприемство и изрази надежда, че взаимните контакти ще продължат.

„Беше моя дългогодишна мечта да представя родината си в по-широк кръг. Фотосите показват Армения през погледа на двама българи, които не са емоционално свързани със страната, но вече са влюбени в нея", допълни дипломатът. Автори на изложбата са двама млади българи фотографи Христо Димитров и Милко Илиев.

На откриването на изложбата присъстваха представители на арменската общност в Кърджали, много техни приятели, председателят на Дружеството на арменците Агоп Узунбохусян, Валентина Иванова, председател на дружеството „Приятели на САЩ", граждани, журналисти.

Арменската общност от Кърджали активно партнира и участва при провеждане на културните събития всяка година в рамките на инициативата „Мултикултурният град", осъществявана от Община Кърджали и Арт движение Кръг от 2008 г. досега. Тази инициатива има за цел да акцентира последователно върху различни места и събития от мултикултурната памет на града, като по този начин развива привлекателността на Кърджали като модерна дестинация, базирана върху взаимодействието между културите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай