Фелдшерите късат с „ТКЗС-то по здравни грижи“

Фелдшерите късат с „ТКЗС-то по здравни грижи“ | StandartNews.com

Сдружението на медицинските фелдшери подема масова кампания за излизане от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това съобщи шефът на сдружението Александър Александров във вторник. Той призова всеки от колегите си да изпрати индивидуална декларация до ръководството на асоциацията, че не иска да членува в нея.

По неофициална информация в момента медицинските фелдшери у нас са около 3000, като 1600 работят в спешните центрове.

„По каква логика фелдшерите, които извършват медицинска дейност са задължени по закон да членуват в това „соц ТКЗС, събрало медсестри, акушерки, лаборанти, физиотерапевти, болногледачи и т.н.", попита законодателите Александров.

Освен нарушаване на човешките права, този парадокс според него лишава гилдията на фелдшерите от реална защита на професионалните им интереси и представителност пред институциите. Не е маловажен и финансовият въпрос, сега те плащали всеки месец по 3 лева членски внос на асоциацията по здравни грижи, която били изцяло в ръцете на медицинските сестрите.

Сдружението на медицинските фелдшери вече е внесло в парламентарната здравна комисия предложение за промяна за закона за съсловните организации в здравеопазването или пък приемането на нов закон за лекарските асистенти, които наследиха фелдшерите. Депутати щели да обсъждат предложението този четвъртък.

„Това е вторият ни опит, надяваме се този път справедливостта да възтържествува", каза шефът на сдружението на фелдшерите Александров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай