Джаз форум затапи европейското по футбол

Джаз форум затапи европейското по футбол | StandartNews.com

Концертът на звездата на тазгодишния джаз-фестивал в Града на липите - американският китарист Кърт Розенвинкел, започна минути преди официалното откриване на европейското първенство по футбол във Франция в петък вечер. Притеснението на домакините, че голяма част от публиката може да си тръгне, се оказаха напразни.

Няколко хиляди фенове на джаза останаха на местата си на античната сцена, за да аплодират този невероятен китарист и неговото трио. Според музикантите Розенвинкел безспорно е най-добрият китарист в света в последните 10 години. И той го демонстрира по блестящ начин в близо едночасовия си спектакъл. Неговите невероятни сола, сякаш излизаха не от китарата, а от някаква вълшебна кутия. На моменти публиката „забравяше" да го аплодира, сякаш се страхуваше да не развали магията. На нивото на своя гуру бяха и неговите момчета от триото – Ерик Ревис – бас и Йост Патука, които забиваха яко в своите солови партии.

Кърт Розенвинкел си тръгна за Берлин, американецът живее в немската столица, и с един малко необичаен сувенир от джаз-фестивала в Стара Загора. По идея на организаторите всяка вечер трябваше да се разиграва на търг по по една шапка, подобна на култовото бомбе на директора на феста Венци Благоев. Оказа се обаче, че Кърт много е харесал бомбето на втората фестивална вечер и поискал да си го купи. Организаторите естествено с радост му го подарили и той не го свали и по време на концерта, и на джесешъна в „Музикато". Тук Кърт бе отново в стихията си не само на китарата, но и на останалите инструменти, които му попаднаха в незабравимата за поклонниците на джаза нощ.

Втората фестивална вечер ще се запомни и с другите два концерта – на мощната Биг бенд „Брас асоциация" на Ангел Заберски и ангелогласния джаз-октет „Тамар войсис".
Тази вечер са финалните три концерта в програмата на джаз-феста, които ще предложат интернационален микс от ярки таланти. В триото на Дан Кинзелман /саксофон/ и Федерика Коланджело има двама българи – Мирослав Иванов – контрабас и Кристиян Крайнчан – ударни. С любимците на старозагорската публика от Военния биг бенд пък ще свири големият ни саксофонист Владимир Карпаров. Джазмените в униформа ще акомпанират и на американския вокалист Харви Тожмсън. Заключителният концерт е на инернационалнта банда „Джазтет Юнайтед", създадена специално за петото издание на феста, и звездите на тазгодишния Джаз форум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай