Дунав мина 8 метра

Дунав мина 8 метра | StandartNews.com

Лом. Дунав мина критичните 8 метра, съобщиха от пункта за измерване на реката при Лом. В неделя сутринта хидрометеоролозите са измерили 803 см при града. При Видин нивото е 800 см, а при Ново село – 736. Покачването за денонощие е с 3 – 6 см.

Дигите по брега на Дунав са в добро състояние. Водата се е изкачила на 2 м. над основата им, но има още 2 - 3 метра до короната им.

Подпочвените води обаче наводняват земеделски земи и приземни етажи. 6 помпени станции са пуснати да събират водата от земи край Видин, 2 работят край село Долни Цибър, община Вълчедръм. Водите на реката са  пробили циментовите подове на зимниците и ги наводняват. В селото са наводнени и приземни етажи.

В северозападния участък на Дунав, както и по реките Огоста, Цибрица, Лом, Войнишка, Скът са изградени общо 95 км диги. Голяма част от тях са земнонасипни, а 3, 2 км – бетонови. Те пазят от наводнения 147 000 земеделски земи и 16 населени места. Стопанисването и поддържането на дигите се извършва от трите хидротехнически района на държавното дружество „Напоителни системи" във Видин, Монтана и Враца. Според техни представители, няма опасност за населението от заливане. Дигите се обхождат ежедневно, досега не са открити нарушения на целостта им, които да застрашат сигурността на крайречните жители.

До момента река Дунав е откъснала кафенето „Лагуна" от град Лом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай