Добрич смята, че е пренебрегнат от правителството

Добрич смята, че е пренебрегнат от правителството | StandartNews.com

Добрич. В нарочно изявление, разпространено до медиите, кметът на Добрич Детелина Николова изразява позицията си срещу това, че общината остана без нито един одобрен от внесените три проекта по националната програма „Растеж и развитие на регионите".

„Практика е Добрич при управление на БСП да не получава финансиране за важни инвестиционни проекти. Правителството на БСП за пореден път игнорира важен регион в България и интересите на хората на Добрич за сметка на ясни политически дивиденти", заявява Николова, като допълва, че за пореден път жителите на общината са извън фокуса на управляващите без обяснения защо.

Николова подчертава, че община град Добрич е сред отличните по усвояване на средства от еврофондовете и добавя: „Нелогично е с нашите пари да се строят басейни, а не канализация и общежитие, което да създаде от една страна нормални условия за децата от областта и от друга страна тези деца да са бъдещия човешки ресурс за местната индустрия. Стои отворен въпросът кога и с какви средства хората от квартал „Рилци" ще получат елементарни условия за живот чрез изграждане на битова канализация, а бизнесът ще има защо и как да инвестира там? За какъв икономически растеж, заетост и екология може да се говори, гледайки резултатите от класирането на проектите, които ще се финансират с 500 милиона български пари?".

Николова заяви, че проектите на общината са на стойност 15 милиона лева. Първият е за изграждане на битова канализация в квартал „Рилци" за 9 милиона лева. Вторият подаден проект от общината е за ремонт на ученическото общежитие, в което отсядат ученици от цялата област, дошли да продължат образованието си в областния център, а третият проект е насочен към подобряване на градската и екологична среда в Добрич, както и за развитие на спорта и туризма.

Област Добрич подаде в срок общо 17 проекта, от които 16 на общините в областта. След проведеното заседание на кабинета в сряда стана ясно, че ще се финансират всички проекти на общините в областта, без тези предложения, които са подадени от община град Добрич – 3 на брой, и едно от община Каварна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай