До месец гърците приключват пътя до Маказа

До месец гърците приключват пътя  до  Маказа  | StandartNews.com

Кърджали. „До края на юли ще приключат окончателно строителните дейности на отсечката, свързваща ГККП Маказа с Комотини. Държавната фирма - изпълнител работи по определения график и обещава, че ще спази посочения срок". Това заяви днес номархът на регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис на среща с областния управител на Кърджали Бисер Николов. В групата бяха и народните представители Димчо Михалевски и Милко Багдасаров.

Янакидис не се ангажира с конкретна дата на официално откриване на трасето като обясни, че това ще бъде договорено между двете правителствата. По думите му от границата до магистрала Вия Игнатия остава да бъде направена връзката в района на с. Каридия.

„Всички останали съоръжения по пътя - мостове, укрепвания на скатове и тунели са изпълнени отлично и могат да бъдат изучавани от бъдещите строителни специалисти", похвали се номархът на Източна Македония и Тракия. След огледа на пътя на гръцка територия двамата областни управители и придружаващите ги инспектираха трасето по трансграничен коридор №9 от българска страна.

„Срокове са реални и се надавам, че до края на този месец ще бъдат спазени от нашите съседи, за да може пътят да бъде пуснат", коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов.

Той изрази задоволство от първата опознавателна среща с гръцкия си колега и изрази надежда, че в скоро време хората от двете страни на границата ще могат да пътуват свободно. На срещата между двамата областни управители са били обсъдени още бъдещата програма за териториално сътрудничество между двете балкански страни, газовата връзка Гърция и България през Комотини и подготовката за възстановяване на миграционното овцевъдство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай