До два дни ще са готови пробите от водата в Кърджали

До два дни ще са готови пробите от водата в Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. Ситуацията с мътността на водата в Кърджали, Момчилград и 35 села е под контрол, показателите на изхода на пречиствателната станция са в нормата, обяви на пресконференция областният управител Бисер Николов.

Водата е годна за битови нужди.

До два дни Регионалната здравна инспекция ще обяви резултатите от пробите и това дали може да се използва и за пиене. Мътността на водата спада, от 450 единици мътност в началото, сега е 150 единици. Надяват се следващите 10 дни да се избистри. Според специалистите пречиствателната станция в Кърджали е пригодена да работи при мътност на водата 100 единици.

Областният управител призова политическите сили в града да се въздържат от пиар за сметка на ВиК. Да се качат на язовира да видят каква е ситуацията и тогава да говорят, каза още той. Екипът на дружеството се опитва да овладее ситуацията и работи в стрес, заради силния обществен натиск, добави Бисер Николов и благодари на екипите на ВиК, някои от които са работили денонощно., в създалата се ситуация филтрите са почистват два пъти седмично.

Екипи на Пожарната служба, ВиК, ИАРА и на „Язовири и каскади" продължават почистването на чашката на язовира. За премахване на „тапата" от дървесина са потърсили помощ от военните. От Стара Загора е пристигнал екип от инженерен батальон. Три екипа, командировани към Кърджали от Главния щаб на Сухопътните сили, са били са пренасочени към Мизия след потопа. Оказва се, че има още една тапа от струпана дървесина, работи се по отстраняването й, предвижданията са че след около две седмици и с помощта на още 2- 3 лодки тя да бъде отстранена, каза областният управител.

Бисер Николов обяви, че вероятно след седмица ще започне ремонт на магистралния водопровод над квартал „Боровец" в участъка от резервоар 13000 до регулатора на налягането. Участъкът, който ще се поднови, е с дължина триста метра. Осигурени са нужните средства. Магистралният водопровод е на 30 години, в този участък има голям теч , в момента е като швейцарско сирене, поясни той. Проблемът е, там че може да се работи само през лятото заради наклона на терена. Водата ще бъде спряна когато започнат работа за около ден, за да се направи „байпас" и след приключване на подмяната на водопровода още ден може би къджалийци ще са без вода, добави Бисер Николов .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай