Дариха библиотеката в Кърджали с две уникални издания

Манасиева хроника

Дариха библиотеката в Кърджали с две уникални издания | StandartNews.com

Кърджали. В навечерието на Съединението Регионална библиотека „Никола Вапцаров " – Кърджали получи като дарение две издания с висока историческа и естетическа стойност. Компания GLOBUL предостави уникално фототипно издание на прочутата Манасиева хроника. То е съвместна публикация на гръцкото издателство „Милитос" и Ватиканската апостолическа библиотека от 2007 г. и пресъздава в детайли старобългарския превод на хрониките на византийския историк Константин Манасий, създаден в средата на 14 век в двора на българския цар Иван Александър /1331 г. – 1371 г./.

Във фонда на най -голямото книгохранилище в Източните Родопи ще се съхранява и книгата „120 години българско изкуство /съюзи, дружества и групи 1892-2012/", издадена в началото на 2013г. Книгата е реализирана от Фондация „Поддържане на изкуството в България" и СБХ. Изследването е също уникално по своя характер, защото за първи път се прави цялостен преглед на българското изобразително изкуство и неговото развитие. Изданието съдържа около 700 репродукции, подробен справочен раздел и синтезирани текстове, които в хронологичен ред представят най-важните артистични събития от 1892 година до наши дни.

„Книгите са много ценни и ще са на разположение на специалисти, краеведи, студенти, учители и ученици", каза директорът на библиотеката Иванко Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай