Дългокосмести овце на селско дефиле

Дългокосмести овце на селско дефиле | StandartNews.com

Крупник. Над 100 редки видове дългокосмести кози, овце с буйно руно, редки породи коне и кучета ще дефилират на поляните край село Крупник. В събота от 10.00 часа започва изложението на стотици животни, което се организира за втора поредна година от Асоциацията за опазване и развъждане на малка дългокосместа коза. Идеята е да се опазят редките животински видове.

В стопанствата в община Симитли единствено се отглежда малката дългокосместа коза, която е защитен вид. Много малко са фермерите, които отглеждат тези породи. В района има около 20 стопанства на млади потомствени фермери. За да се опазят тези редки видове, трябва да се покаже красотата им, да се видят предимствата им.

„Изключително важни са и субсидиите, които получаваме за отглеждане на редки породи животни", казва организаторът на изложението Богдан Христов, животновъд от община Симитли. Редките видове се отглеждат в стопанства на фермери от Крупник, Полена, Сушица. Кожите на тези животни са изключително ценни за кукерски костюми, с които общината е известна в цяла България и зад граница. Изложението на входа на село Крупник има и състезателен характер. Предвидени са награди за най-красивите и грациозни екземпляри от четириногите „манекени"., които ще участват в дефилето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай