Автобусни превозвачи искат проверки на такситата

Автобусни превозвачи искат проверки на такситата | StandartNews.com

Автобусни превозвачи в Пиринско алармират, че таксита масово возят пътници с изключени апарати и не плащат данъци на държавата. Собственици на фирми за обществен транспорт с рейсове настояват Автомобилна администрация и НАП да погнат жълтите коли, за да се сложи край на нелоялната конкуренция. Таксита ежедневно обират пътници на автобусите. Рейсовете са принудени да бият път на пълна загуба, жалват се превозвачи.

„Дейността им е престъпна. Непрекъснато даваме сигнали срещу тях, но компетентните институции не правят нищо Вече не издържаме, готови сме на протести, ако не се вземат мерки срещу нарушителите и да им бъдат наложени санкции. За нас е непонятно защо никой не контролира изкъсо дейността на таксиметровите автомобили", твърди собственик на една от най-големите транспортни фирми в Пиринския край.

Стара практика на таксиметровите шофьори е да минават броени минути преди рейсовете и да качват пътници. Возят ги на цената на автобусния билет, като в над 90% от случаите въобще не включват апаратите. По този начин се укриват доходи, които дължат като данъци на държавата. „Положението е повече от тревожно, то е трагично. Заради тях сме принудени да закриваме линии, тъй като не издържаме. Няма как да покрием разходите си за гориво и амортизация, когато в рейсовете има по 1-2 души, а се пътува на разстояние 50-60 километра до някое затънтено село", категорични са превозвачи. Такситата могат да качат четирима души и да кажат, че возят роднини, затова не са пуснали апарата. А ние няма как да напълним рейсовете и да твърдим, че возим близки, допълва те. Пред тях има два пътя - да спрат губещите курсове или да увеличат цената на билета. Третият е ясен – институциите да се задействат и да ударят нерегламентираните превози на таксиметровите шофьори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай