Асфалтират пропадналия път за Роженския манастир

Асфалтират пропадналия път за Роженския манастир  | StandartNews.com

Подпочвена вода забави укрепването на шосето

Пропадналия участък на пътя за Роженския манастир ще бъде асфалтиран в близките дни и движението за автомобили и автобуси до светата обител ще бъде възстановено. В момента работници на фирмата – изпълнител довършват водостока, който ще отвежда водата под пътната отсечка, за да не руши и занапред шосето. „На финала е приключването на строителния обект, остава само да се постави най-горният слой асфалт", увери зам.-кметът на община Сандански Васил Бабалев.

През април 2013 година пропаднаха 40 метра от пътя. Дълго време общината чака финансиране от държавата. През ноември миналата година Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпусна 253 000 лева за строително – монтажни дейности за спирането на свлачището, за проекта и за надзора.

„Многото подпочвена вода бе причина за удължаването на работата по укрепването на единствения път, който води до Роженския манастир. Пропадането бе над 2 метра надолу. Наложи се проектирането на нов водосток заради голямото количество подпочвени води", уточни зам.-кметът Васил Бабалев.

Проектът за укрепването бе на „Геозащита" – Перник. Направени са нови канавки в участъка. За укрепването се използваха специални стоманени платна, построиха се и габиони – метални мрежи с камъни в тях. Очакванията са, че следващата седмица автобуси и автомобили ще стигат безпрепятствено до Роженския манастир по нов и асфалтиран път. В продължение на 2 години и 3 месеца посетителите ходеха до светата обител над километър пеша заради падналия път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай