2500 певци спряха камионите за Гърция

2500 певци спряха камионите за Гърция | StandartNews.com

Банско. Пирин планина осъмна с песните и танците на над 2500 самодейци в събота. А ехото носеше звуковете и ритмите към отсрещната Рила планина. Уникални гласове, ситни народни хора и шарени носии завладяха гората в местността Предел. В продължение на два дни там се провежда 14-ият събор на народното творчество "Пирин пее 2014", който е най-големият музикален форум в Пиринския край.

Сред участниците имаше 4-5-годишни хлапета и над 80-годишни баби и дядовци. Те тръпнеха в очакване на своите изяви и трескаво тренираха край сцените. За отваряне на гласовете някои се подсилиха и с по някоя глътка домашна ракийка. "Нали трябва да се разпеем, да ни дойде настроението, затова 1-2 глътки не пречат", увериха ни участниците от петричкото село Габрене. На сцената, където се изявяваха самодейците от община Разлог, която е домакин, 6-годишният Петър грабна зрителите с песента си. Своя ред търпеливо чакаха прочутите Добърски баби. Те тренирали всеки ден, за да са в най-добрата си форма на събора. "Няма как. Нали ни обявиха за "добърските съкровища". Затова научихме нови песни и обичаи", разкриват самодейките.

Заради събора "Пирин пее" пътят към курорта Банско и българо-гръцката граница на ГКПП - Илинден - Ексохи бе затворен за тежкотоварни камиони. За организацията и регулирането на движението се грижеха десетки полицейски служители. За леките коли бе осигурен обходен маршрут. Камионите, които возят бързо развалящи се храни, както и автобусите минават през района само с полицейски ескорт. "Целта е да гарантираме безопасността на участници и гости на фолклорния фестивал. В момента в местността Предел има десетки хиляди хора и затова решихме заедно с полицията да ограничим движението на моторни превозни средства през района", обясниха представители на община Разлог, която е домакин на мащабната музикална проява. Забраната за преминаването през прохода Предел на тежкотоварни автомобили ще падне днес следобед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай